Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Tårtan är lite pysslig att göra men väl värd besväret. Chokladlöv är förstås lite överkurs men inte alls svårt att göra. Har man inte svartvinbärssylt går det lika bra att köpa svartvinbärsgelé. Rör ut gelén med lite vatten och värm försiktigt i en kastrull. Låt sedan svalna.
Sätt ugnen på 175°. Blanda alla torra ingredienser. Smält smöret. Vispa äggen lätt. Blanda ihop alltsammans och tillsätt det varma vattnet. Häll smeten i en smord och mjölad form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen ca 50 min.
Chokladblad: Smält chokladen i vattenbad eller i mikrovågsugn. Skölj och torka bladen väl. Stryk ut chokladen med kniv eller smörkniv. Låt stelna i kylen. Lossa bladen försiktigt.
Vaniljkräm: Koka upp mjölk, grädde och vaniljstång. Vispa äggulor och socker. Skrapa ur vaniljfröna i gräddmjölken. Häll gräddmjölken över äggulorna.
Rör ut majsstärkelsen med lite vatten. Ställ tillbaka äggvispet på plattan och häll i redningen. Vispa och värm till 85°. Ta av från plattan och rör i smöret. Låt svalna. Skär kakan i 3 bottnar.
Glasyr: Smält smöret i en kastrull och tillsätt övriga ingredienser rör till en jämn glasyr.
Varva bottnarna med svartvinbärssylt och vaniljkräm. Glasera med chokladglasyren. Garnera med bär och chokladblad.