Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Chokladtårta med hasselnötsfrosting

Recept på chokladtårta med lyxig frosting. En riktig chokladbomb med saftiga chokladbottnar klädd i en silkeslen choklad- och hasselnötsfrosting. Spritsa eventuellt på frostingen med en rund tyll och garnera med krispiga chokladkulor.

Chokladtårta med hasselnötsfrosting
Chokladtårta med hasselnötsfrosting
Chokladtårta med hasselnötsfrosting
Lyxig chokladtårta med chokladganache. Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 1,75 dlkaffe- kallt, starkt
  • 1,5 dlkakao
  • 1 dlcrème fraiche
  • 3,5 dlvetemjöl- (210 g)
  • 1,5 tskbakpulver
  • 1 tskvaniljsocker
  • 0,5 tskbikarbonat
  • 2 krmsalt
  • 175 gsmör- rumsvarmt
  • 1,5 dlströsocker
  • 1 dlljust muscovadosocker
  • 2ägg

Chokladganache

  • 150 gmörk choklad- (55 %)
  • 1,5 dlvispgrädde
  • 1 mskhonung
  • 1 msksmör- rumsvarmt
  • 1,5 krmsalt

Choklad- och hasselnötsfrosting

  • 240 gmörk choklad- (55–70 %)
  • 350 gsmör- rumsvarmt
  • 1 dlflorsocker
  • 240 ghasselnötskräm
  • 2 krmsalt

Garnering

  • chokladkulor- krispiga

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°. Klä en form med löstagbar kant, 18 cm i diameter, med bakplåtspapper, både i botten och på kanterna. Smörj eventuellt kanterna med smör så fäster pappret bättre.

  2. Rör ihop kaffe, kakao och crème fraiche. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker, bikarbonat och salt.

  3. Vispa smöret i en köksassistent i 2–3 min så att det blir ljust och luftigt. Tillsätt strösocker och muscovadosocker och vispa i ytterligare 2–3 min. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör mellan gångerna. Rör ner mjölblandningen växelvis med kaffeblandningen. Vänd försiktigt runt till en jämn smet med en slickepott.

  4. Häll smeten i formen och -grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 tim. Kontrollera med en provsticka att kakan är torr. Låt kakan kallna.

  5. Chokladganache: Finhacka chokladen. Koka upp grädde och honung i en kastrull. Häll blandningen över chokladen och låt stå i ca 30 sek. Blanda ihop till en smet. Tillsätt smör och salt. Rör tills ganachen är mjuk och slät. Lägg plastfolie direkt mot ganachen så att den inte kommer i kontakt med luft. Låt ganachen stå i rumstemperatur i 2–3 tim tills den har kallnat.

  6. Chokladfrosting: Hacka chokladen och smält den över vattenbad. Låt svalna till ca 35°.

  7. Vispa smör och socker ljust och luftigt Tillsätt choklad, hasselnötskräm och salt, lite i taget. Vispa till en slät frosting.

  8. Skär chokladbottnen i tre delar. Bred chokladganache på den understa bottnen och strö på lite chokladkulor för extra krisp. Upprepa på nästa lager och lägg på den sista bottnen.

  9. Bred ett tunt lager frosting på och runtom tårtan. Ställ in i den kylen i ca 15 min, då fastnar alla smulor i det lagret och det blir lättare att breda på resten av frostingen till en jämn yta.

  10. Bred frosting på och runtom tårtan. Spritsa en boll på tårtan med en slät tyll. Dra bollen in mot mitten, upprepa i en ring och arbeta dig inåt. Fäst chokladkulor på kanterna. Förvara tårtan i kyl men servera den rumstempererad så att frostingen är mjuk.

Vad tyckte du om receptet?