Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
En busig, snygg och riktigt saftig chokladtårta.
Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en rund springform, ca 20 cm i diameter. Hacka chokladen. Smält smöret i en kastrull. Blanda ner choklad, strösocker, farinsocker och kakao. Rör tills chokladen har smält. Ta kastrullen från värmen och tillsätt kaffet. Häll smeten i en bunke och låt den svalna.
Vispa ner äggen, ett i taget, i chokladsmeten. Sikta i mjöl och bakpulver och tillsätt bikarbonat och salt. Häll smeten i formen. Grädda mitt i ugnen i 50–60 min, testa med en sticka som ska komma upp torr. Vänd upp kakan på ett galler och låt kallna.
Chokladägg: Hacka chokladen och smält den över vattenbad eller i mikron. Blås upp ballongen så att den blir så stor som du vill ha din äggskål. Doppa ballongens botten i chokladen och ställ den med botten upp i ett glas att stelna i kylen. Doppa den ytterligare en gång när den har stelnat och upprepa en gång till. Låt chokladen bli halvstel. Häll strössel i en djup tallrik och vänd försiktigt runt chokladballongen så att den täcks av strössel. Ställ i kylen att stelna helt.
Frosting: Vispa smöret i 2–3 min. Tillsätt florsocker, kakao och vaniljpulver och vispa ytterligare ca 2 min. Vispa i färskost.
Skär kakan i två bottnar. Bred frosting på den undre bottnen. Lägg på den andra bottnen och bred ut resten av frostingen på sidorna och toppen av tårtan.
Spräck ballongen med chokladägget. Dra försiktigt bort ballongen från skålen och ställ chokladskålen mitt på tårtan. Fyll den med påskäggsgodis.