Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Chokladtårta med brownie, mjölkchoklad och karamellglaze

En tårta för den riktiga chokladälskaren! En mjuk browniebotten med brynt smör toppas med en len bavaroise, en chokladig glaze och krispiga nötter.

Chokladtårta med brownie, mjölkchoklad och karamellglazeChokladtårta med brownie, mjölkchoklad och karamellglazeChokladtårta med brownie, mjölkchoklad och karamellglaze
Chokladtårta med brownie och karamellglaze Foto: Helén Pe

Browniebotten

  • 150 gsmör
  • 150 gmörk choklad- hackad
  • 1,5 dlströsocker
  • 1 tskvaniljsocker
  • 2ägg
  • 1äggula
  • 0,6 dlvetemjöl
  • 0,5 tsksnabbkaffepulver
  • 0,5 tsksalt

Mjölkchokladbavaroise

  • 2,5gelatinblad
  • 1 dlvispgrädde
  • 1 dlmjölk
  • 1 dlströsocker
  • 5äggulor- ca 100 g
  • 220 gmjölkchoklad- hackad
  • 3 dlvispgrädde
  • 0,5 tsksalt

Glaze

  • 3gelatinblad
  • 1,5 dlströsocker
  • 0,5 dlvatten
  • 2 dlvispgrädde
  • 200 gmjölkchoklad- hackad

Garnering

  • 1,5 dlriven kokos

Kanderade pekannötter

  • 0,25 dlströsocker
  • 2 mskvatten
  • 0,5 dlpekannötter

Chokladdekor

  • 20 gmörk choklad- ca
  • 1 tskkakao

Gör så här

  1. Browniebotten: Sätt ugnen på 180 grader varmluft. Smält smöret på medeltemperatur i en kastrull och låt det småkoka tills det blir brunt och doftar nötigt. Rör om hela tiden. Tillsätt chokladen och stäng av plattan. Låt chokladen smälta helt och rör om till en jämn smet.

  2. Tillsätt strösocker och vaniljsocker. Tillsätt ägg och äggula, en i taget. Vänd ner vetemjöl, snabbkaffepulver och salt och rör till en jämn smet. Häll smeten i en tårtring, 20 cm i diameter, 5 cm hög. Det går också bra med en springform täckt med bakplåtspapper. Grädda bottnen mitt i ugnen i 15 min. Låt den svalna.

  3. Bavaroise: Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Värm upp vispgrädde, mjölk och strösocker i en kastrull. Lägg äggulorna i en skål. Häll hälften av vätskan över äggulorna när vätskan börjar sjuda, samtidigt som du vispar. Häll tillbaka blandningen i kastrullen. Värm upp smeten till 83 grader.

  4. Ta av kastrullen från plattan och tillsätt gelatinet. Låt det smälta och tillsätt sedan mjölkchoklad, rör om tills det är väl blandat. Sätt plast över kastrullen och låt smeten svalna tills den är ljummen eller ca 35 grader.

  5. Ta ut brownien från formen och diska formen. Täck kanten med tårtplast. Vispa vispgrädden och rör ner den i chokladkrämen. Häll smeten i formen och låt den stå i frysen i minst 4 tim.

  6. Glaze: Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Koka upp strösocker och vatten i en kastrull, på medeltemperatur tills det börjar karamelliseras och får en fin gyllene färg. Tillsätt vispgrädden, lite i taget. Vispa emellan, tills allt har kokat ihop. Ta av kastrullen från plattan och tillsätt gelatinblad och mjölkchoklad. Låt det smälta ihop. Mixa smeten med en mixerstav tills den är helt slät. Låt glazen svalna till ca 35 grader innan du glaserar den genomfrysta tårtan.

  7. Ta ut tårtan ur formen och ställ den på en skål med bakplåtspapper under. Häll glazen på tårtan i ett svep och se till att den täcker tårtan helt. Dra en palett rakt över tårtan för att släta ut ytan. Stryk sedan bort överflödig glaze på kanterna. Fäst kokos runt kanterna.

  8. Kanderade pekannötter: Koka upp strösocker med vatten. Tillsätt pekannötterna när sockerlagen börjar tjockna men inte har fått färg. Rör runt tills nötterna vitnar av sockret och separeras från varandra. Häll ut nötterna på ett bakplåtspapper och låt dem svalna.

  9. Chokladdekor: Smält chokladen i en skål över vattenbad eller i mikro. Fyll en spritspåse med chokladen. Lägg is i en skål och täck isen precis med vatten. Spritsa chokladen på isen i ringar tills det bildar ett fint mönster. Låt chokladen stelna i 1 min och ta sedan försiktigt upp den från isbadet. Låt chokladen torka och pensla den sedan lätt med kakao.

  10. Låt tårtan tina helt i kylskåp innan servering och ta gärna ut den i rumstemperatur 20 min innan den ska ätas. Garnera tårtan med kanderade nötter och chokladdekor.

Vad tyckte du om receptet?