Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Chokladtårta med bovetecrisp

Baka en mjuk chokladkaka och glasera den med ett täcke av mörk choklad och honung. Toppa med bovetecrisp och servera med lättvispad grädde. Fri från gluten och socker.

Chokladtårta med bovetecrisp
Chokladtårta med bovetecrisp
Chokladtårta med bovetecrisp
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Chokladtårta

  • 200 gsmör
  • 170 gchoklad- mörk sockerfri, till exempel Balance 72 procent (sötad med stevia), hackad
  • 4ägg
  • 0,5 dlkokossocker
  • 1 tskvaniljpulver
  • 2 mskbovetemjöl

Bovetecrisp

  • 1 dlbovete
  • 1 mskhonung

Choklad- och honungsglasyr

  • 100 gchoklad- mörk sockerfri, till exempel Balance 72 procent (sötad med Stevia)
  • 1 dlvispgrädde
  • 15 gsmör- mjukt

Tillbehör

  • grädde- lättvispad

Gör så här

  1. Chokladtårta: sätt ugnen på 200 grader.

  2. Smörj en springform, cirka 24 centimeter i diameter. Klipp ut ett runt bakplåtspapper lika stort som botten och lägg i botten.

  3. Smält smöret och chokladen i ett vattenbad.

  4. Vispa upp ägg, kokossocker och vaniljpulver.

  5. Vänd ner den smälta chokladen i äggsmeten.

  6. Vänd i bovetemjölet och häll upp smeten i formen.

  7. Grädda kakan mitt i ugnen i cirka 12 minuter. Kakan ska vara lös i mitten.

  8. Ta ut den och låt den svalna i formen. Låt kakan stå i rumstemperatur i 4–5 timmar så att den hinner sätta sig eller i kylen i ett par timmar.

  9. Bovetecrisp: sätt ugnen på 160 grader.

  10. Koka upp vatten och tillsätt bovetet. Koka i 2 minuter och häll sedan av vattnet.

  11. Strö ut bovetet på en plåt med bakplåtspapper och torka i ugnen i 30 minuter. Vänd på bovetet efter halva tiden.

  12. Ta ut plåten och ringla över honungen och rör om med en gaffel. Blanda bovetet med honungen och rosta i cirka 7 minuter mitt i ugnen. Låt svalna.

  13. Choklad- och honungsglasyr: hacka chokladen och lägg i en skål.

  14. Koka upp grädden. Häll den varma grädden över chokladen och rör tills allt smält. Låt svalna något och mixa i smöret med en mixerstav.

  15. Montering: glasera tårtan med glasyren.

  16. Strö över bovetecrispen.

  17. Servera med lättvispad grädde.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök