Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Chokladtårta med aprikos- och apelsinfyllning

En chokladtårta med botten av solroskärnor. En god tårta utan nötter.

Chokladtårta med aprikos- och apelsinfyllningChokladtårta med aprikos- och apelsinfyllningChokladtårta med aprikos- och apelsinfyllning
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

  • 125 gsolroskärnor
  • 0,5 dlvetemjöl
  • 175 gsmör
  • 175 gmörk choklad- gärna Valrhona manjari, 64 %
  • 4ägg- delade i gulor och vitor
  • 2 dlströsocker
  • 1 krmsalt
  • 1apelsin- finrivet skal, ekologisk

Fyllning

  • 200 gaprikoser- mjuktorkade
  • 2 dlvatten
  • 1 dlströsocker
  • 1apelsin- pressad saft och rivet skal, ekologisk

Chokladglasyr

  • 1,5 dlvispgrädde
  • 200 gmörk choklad
  • 1 mskglykossirap
  • 1 tskapelsinlikör

Chokladganache

  • 100 gchoklad
  • 1,5 dlvispgrädde
  • 1 tskapelsin- rivet skal, ekologisk

Till garnering

  • evapelsinskal- kanderat
  • guldpulver

Gör så här

  1. Chokladtårta: Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en form med löstagbar kant, cirka 24 centimeter i diameter.

  2. Rosta solroskärnorna i en torr het stekpanna tills det böjar knäppa i dem. Låt de svalna. Finhacka solroskärnorna med mjölet i matberedare. Smält smör och choklad i en glasskål i mikrovågsugn eller över varmt vattenbad.

  3. Vispa äggulorna med 1 deciliter av sockret tills de är porösa, cirka 10 minuter. Rör ner i choklad- och smörblandningen. Tillsätt solrosmjölet, salt och rivet apelsinskal.

  4. Vispa äggvitorna i en ren skål till ett mjukt skum. Tillsätt resten av sockret lite i taget. Fortsätt vispa tills äggvitan är tjock och blank. Vänd ner den i två omgångar i chokladsmeten till en jämn smet.

  5. Häll smeten i formen och grädda på nedersta falsen, cirka 45 minuter. Känn efter med sticka att den är torr. Låt kakan kallna. Dela den i två bottnar.

  6. Fyllning: Skär aprikoserna i bitar och lägg i en kastrull med vatten och socker. Tillsätt rivet apelsinskal och -saft. Koka under lock tills aprikoserna är mjuka, cirka 20 minuter. Mixa slätt. Bred aprikosfyllningen mellan bottnarna.

  7. Glasyr: Koka upp grädden i en kastrull. Ta av värmen. Hacka chokladen och lägg i grädden. Rör tills den smälter. Rör ned glukossirap och apelsinlikör. Låt glasyren svalna något innan den breds ut den på chokladtårtan.

  8. Ganache: Finhacka chokladen och lägg i en skål. Koka upp grädden med apelsinskal och häll över chokladen. Rör om tills chokladen har smält. Låt svalna tills den är spritsbar. Lägg ganachen i en spritspåse med krustyll. Spritsa rosor på tårtan och garnera med ev kanderat apelsinskal och guldpulver.

Vad tyckte du om receptet?

Recept & styling Christina Asplund Foto Thomas Carlén

Recept från Mitt kök