Recept & styling Christina Asplund Foto Thomas Carlén
Recept från Mitt kök
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
En chokladtårta med botten av solroskärnor. En god tårta utan nötter.
Chokladtårta: Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en form med löstagbar kant, cirka 24 centimeter i diameter.
Rosta solroskärnorna i en torr het stekpanna tills det böjar knäppa i dem. Låt de svalna. Finhacka solroskärnorna med mjölet i matberedare. Smält smör och choklad i en glasskål i mikrovågsugn eller över varmt vattenbad.
Vispa äggulorna med 1 deciliter av sockret tills de är porösa, cirka 10 minuter. Rör ner i choklad- och smörblandningen. Tillsätt solrosmjölet, salt och rivet apelsinskal.
Vispa äggvitorna i en ren skål till ett mjukt skum. Tillsätt resten av sockret lite i taget. Fortsätt vispa tills äggvitan är tjock och blank. Vänd ner den i två omgångar i chokladsmeten till en jämn smet.
Häll smeten i formen och grädda på nedersta falsen, cirka 45 minuter. Känn efter med sticka att den är torr. Låt kakan kallna. Dela den i två bottnar.
Fyllning: Skär aprikoserna i bitar och lägg i en kastrull med vatten och socker. Tillsätt rivet apelsinskal och -saft. Koka under lock tills aprikoserna är mjuka, cirka 20 minuter. Mixa slätt. Bred aprikosfyllningen mellan bottnarna.
Glasyr: Koka upp grädden i en kastrull. Ta av värmen. Hacka chokladen och lägg i grädden. Rör tills den smälter. Rör ned glukossirap och apelsinlikör. Låt glasyren svalna något innan den breds ut den på chokladtårtan.
Ganache: Finhacka chokladen och lägg i en skål. Koka upp grädden med apelsinskal och häll över chokladen. Rör om tills chokladen har smält. Låt svalna tills den är spritsbar. Lägg ganachen i en spritspåse med krustyll. Spritsa rosor på tårtan och garnera med ev kanderat apelsinskal och guldpulver.
Recept & styling Christina Asplund Foto Thomas Carlén
Recept från Mitt kök