Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Årets semla är en chokladbulle med krämig choklad- och kaffefyllning och vaniljgrädde. Godare kan en semla knappast bli!
Smula jästen i en bunke. Tillsätt den kalla mjölken och rör tills jästen löst sig. Rör i smöret i mindre bitar, ägg, kakao, socker, salt, kardemumma och nästan allt vetemjöl. Spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig. Låt jäsa övertäckt, ca 2 timmar.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl. Dela degen i 14 större eller 28 mindre bitar. Forma runda, släta bullar som läggs på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta, ca 40 min.
Sätt ugnen på 225° för de mindre eller 250° för de större bullarna. Pensla bullarna med ägg. Grädda mitt i ugnen, ca 12 min för de stora och ca 8 min för de mindre. Låt bullarna kallna på galler under bakduk.
Smält smöret tillsammans med kaffet i en kastrull. Låt svalna till fingervarmt. Sikta i florsocker och kakao och rör till en jämn smet. Blanda i sockret och ställ krämen kallt tills den stelnat. Vispa grädden fast och blanda med vanljsocker. Fyll den eventuellt i en spritspåse.
Skär av ett lock på bullarna. Klicka eller spritsa på chokladkräm och grädde på semlorna. Lägg på locken och sikta över florsocker.