Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Chokladsemlor

Årets semla är en chokladbulle med krämig choklad- och kaffefyllning och vaniljgrädde. Godare kan en semla knappast bli!

Chokladsemlor
Chokladsemlor
Chokladsemlor
Foto: Christer Flodqvist

Ingredienser

  • 25 gjäst
  • 3 dlmjölk- kall
  • 100 gsmör- rumstempererat
  • 0,5 stägg- uppvispat
  • 0,75 dlkakao
  • 0,5 dlströsocker
  • 0,5 tsksalt
  • 0,5 tskkardemumma- stött
  • 10 dlvetemjöl- (ca 600g)

Pensling

  • 0,5 stägg- uppvispat

Fyllning

  • 100 gsmör
  • 1 dlbryggkaffe
  • 1 dlkakao
  • 1,5 mskströsocker
  • 4 dlvispgrädde
  • 1 tskvaniljsocker

Garnering

  • florsocker

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt den kalla mjölken och rör tills jästen löst sig. Rör i smöret i mindre bitar, ägg, kakao, socker, salt, kardemumma och nästan allt vetemjöl. Spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig. Låt jäsa övertäckt, ca 2 timmar.

  2. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl. Dela degen i 14 större eller 28 mindre bitar. Forma runda, släta bullar som läggs på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta, ca 40 min.

  3. Sätt ugnen på 225° för de mindre eller 250° för de större bullarna. Pensla bullarna med ägg. Grädda mitt i ugnen, ca 12 min för de stora och ca 8 min för de mindre. Låt bullarna kallna på galler under bakduk.

  4. Smält smöret tillsammans med kaffet i en kastrull. Låt svalna till fingervarmt. Sikta i florsocker och kakao och rör till en jämn smet. Blanda i sockret och ställ krämen kallt tills den stelnat. Vispa grädden fast och blanda med vanljsocker. Fyll den eventuellt i en spritspåse.

  5. Skär av ett lock på bullarna. Klicka eller spritsa på chokladkräm och grädde på semlorna. Lägg på locken och sikta över florsocker.

Vad tyckte du om receptet?