Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lättbakad chokladkaka i långpanna

Recept på saftiga chokladrutor i långpanna. En lättbakad mjuk chokladkaka som påminner om klassikern kärleksmums eller kokosrutor med kaffe och choklad, men den här innehåller yoghurt för saftighetens skull. I stället för kokos har chokladglasyren strösslats med valnötter och krossad daim.

Lättbakad chokladkaka i långpanna
Lättbakad chokladkaka i långpanna
Lättbakad chokladkaka i långpanna
Chokladrutor i långpanna Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 150 gsmör
  • 2ägg
  • 2,5 dlströsocker
  • 3,5 dlvetemjöl- (210 g)
  • 3 mskkakao
  • 1 tskbakpulver
  • 1 tskvaniljsocker
  • 1,5 dlturkisk yoghurt- eller grekisk
  • 0,5 dlkaffe- starkt, eller espresso

Glasyr

  • 25 gsmör
  • 3 dlflorsocker
  • 2 mskkakao
  • 1 mskmjölk
  • 1 krmsalt

Garnering

  • 0,5 dlvalnötter- eller andra nötter
  • 2 bitardaim- (à 28 g)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker vitt och luftigt.

  2. Blanda mjölet med kakao, bakpulver och vaniljsocker.

  3. Rör ner smör, yoghurt och kaffe i äggpöset. Sikta i mjölblandningen och blanda försiktigt ihop till en jämn smet.

  4. Bred ut smeten i en form, ca 25 x 35 cm, täckt med bakplåtspapper. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 min. Låt kakan kallna.

  5. Glasyr: Smält smöret i en kastrull. Rör i florsocker, kakao, mjölk och salt. Bred glasyren över kakan.

  6. Hacka valnötter och daim och strö över kakan. Skär kakan i rutor, gärna med en pizzaskärare.

Vad tyckte du om receptet?

KÖKSTIPSET: Använd de nötter som finns hemma. Pistaschnötter eller hasselnötter blir lika gott.

Flera recept på goda chokladkakor hittar du här: