Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Chokladrulltårta med karamellkrämfyllning, nötter & brittleströssel

Den här rulltårtan har söt och salt smak av karamelliserad mjölk och jordnötter.

Chokladrulltårta med karamellkrämfyllning, nötter & brittleströsselChokladrulltårta med karamellkrämfyllning, nötter & brittleströsselChokladrulltårta med karamellkrämfyllning, nötter & brittleströssel
Foto: Lennart Weibull

Ingredienser

    Rulltårtsbotten

    • 2 dlströsocker
    • 3ägg
    • 2 dlvetemjöl
    • 1 tskbakpulver
    • 1 tskvaniljsocker
    • 3 mskvatten- eller 3 msk färskpressad citronsaft (eller 2 msk färskpressad limesaft + 1 msk vatten)
    • 2 mskkakao

    Fyllning

    • 100 gsmör
    • 1 dlflorsocker
    • 1 dlkaramelliserad mjölk- på burk

    Brittle

    • 1 dlströsocker

    Till garnering

    • 1 dlkaramelliserad mjölk
    • 1 dlsalta jordnötter- rostade hackade

    Gör så här

    1. Rulltårtsbotten: Sätt ugnen på 250 grader.

    2. Lägg ut ett ark bakplåtspapper på ett bord och strö över 3 msk av sockret i ett tunt lager.

    3. Vispa ägg och resten av sockret vitt och pösigt i en bunke, använd gärna elvisp.

    4. Blanda mjöl, bakpulver, kakao och vaniljpulver och vänd dem (för hand) i äggvispet tills allt blandas. Häll i vattnet och blanda till en slät smet.

    5. Utbakning: Bred ut smeten i ett jämt lager till en rektangel, 25 × 30 cm, på en plåt med bakplåtspapper. Grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 5 minuter, tills den fått fin färg.

    6. Rulla ihop kakan tillsammans med det sockrade papperet, från kortsidan. Låt kallna i cirka 1 1⁄2 timme.

    7. Vispa smör och florsocker med elvisp 1 minut. Vispa i den karamel­liserade mjölken. Låt stå kallt medan kakan kallnar.

    8. Rulla ut kakan och lägg det på papperet. Bred ut krämen över kakan. Rulla ihop med hjälp av papperet. Lägg rulltårtan på ett fat och ställ kallt.

    9. Brittle: Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Häll sockret i en släpp­ lättstekpanna och låt det smälta på medelstark värme, rör om efter att cirka hälften av sockret smält, tills allt socker smält. Häll det genast på bakplåtspapper och bred ut lite. Låt kallna och stelna. Krossa i små bitar.

    10. Garnering: Rör den karamelli­serade mjölken slät och ringla över rulltårtan. Toppa med brittle och nötter.

    Vad tyckte du om receptet?

    Recept från Mitt kök