Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Chokladpraliner fyllda med saffranskola

Underbara chokladpraliner till jul! Chokladskalet gömmer en krämig och saffransdoftande kola som kommer att göra succé på vartenda glöggpartaj. Lite pilliga är de att göra, men det är klart värt besväret när de proffsiga pralinerna är klara.

Chokladpraliner fyllda med saffranskolaChokladpraliner fyllda med saffranskolaChokladpraliner fyllda med saffranskola
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

 • 0,5 dlströsocker
 • 1,5 dlvispgrädde
 • 0,5 gsaffran
 • 150 gchoklad- mörk
 • 0,5 dlsirap- ljus

Gör så här

 1. Börja med kolan. Stöt saffranet med lite av sockret så att det finfördelas.

 2. Blanda med resten av sockret, grädde och sirap i en vid kastrull. Låt koka upp och sedan sjuda på medelvärme till 120°, kontrollera med termometer eller häll lite smet i ett glas med kallt vatten. Om du kan rulla en liten kula är kolan färdig. Rör då och då. Dra kastrullen från plattan och låt kolan svalna.

 3. Förbered under tiden chokladformarna. Bryt chokladen i mindre bitar. Smält hälften i en bunke i mikron eller över vattenbad.

 4. Pensla 25 små ischokladformar av metall invändigt med ett ganska tjockt lager choklad med hjälp av en liten målarpensel. Ställ kallt att stelna ca 10 min.

 5. Fyll varje chokladform till drygt hälften med kola med hjälp av en liten sked. Smält resten av chokladen och fyll i en spritspåse. Klipp ett litet hål i påsen och spritsa ett lock över kolan. Det går även att pensla på ett lock med en liten målarpensel.

 6. Låt stelna och förvara sedan kallt, men ta gärna fram pralinerna i rumstemperatur en stund före servering.

Vad tyckte du om receptet?