Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Chokladparfait med salta karamellpopcorn

Sött och salt, krispigt och lent. Förbered gärna den här smarriga desserten i förväg, den kan stå i frysen i flera dagar. Även popcornen går fint att förbereda och förvara torrt i t ex en plåtburk. Toppa gärna med ätbart guldpulver för extra lyx.

Chokladparfait med salta karamellpopcorn
Chokladparfait med salta karamellpopcorn
Chokladparfait med salta karamellpopcorn
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 100 gmörk choklad- (70 %)
  • 0,5apelsin
  • 4äggulor
  • 1 dlströsocker
  • 1 krmvaniljpulver
  • 3 dlvispgrädde

Karamellpopcorn

  • 1 påsepopcorn- eller motsvarande mängd hempoppade, saltade (65 g)
  • 100 gsmör
  • 1 dlljus sirap
  • 1 dlljust muscovadosocker
  • salt- ev

Gör så här

  1. Hacka chokladen Smält den över vattenbad och låt svalna. Skölj ­apel­sinen noga i ljummet vatten. Riv skalet. 

  2. Vispa äggulor, socker och vaniljsocker till ett vitt skum. Vispa grädden.

  3. Blanda ner den smälta chokladen i ägg- och sockersmeten. Blanda ­sedan i grädde och apelsinskal.

  4. Häll smeten i portionsformar/glas och täck med plastfolie. Låt stå i frysen tills parfaiten har frusit, i ca 4 tim.

  5. Karamellpopcorn: Sätt ugnen på 200°. Smält smöret i en liten kastrull. Tillsätt sirap och muscovadosocker. Låt sjuda i ca 5 min. Rör då och då.

  6. Häll karamellen över popcornen och blanda om. Tillsätt eventuellt lite extra salt. Lägg popcornen på en plåt med bakplåtspapper. Ställ in i mitten av ugnen tills popcornen är karamelliserade, i 5–10 min. Låt kallna.

  7. Ta fram parfaiten i ca 20 min innan den ska serveras. Toppa med

    karamellpopcorn.

Vad tyckte du om receptet?

Läs också: