Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Chokladpaj

Chokladpaj kan bakas dagen före servering. Pajen räcker till många och har en underbart mättad chokladsmak.

ChokladpajChokladpajChokladpaj
Foto: Eva Hildén

Ingredienser

  • 3 dlvetemjöl- (180 g)
  • 125 gsmör
  • 3 mskkakao
  • 1 mskströsocker
  • 1ägg

Fyllning

  • 300 gchoklad- mörk eller ljus
  • 3 dlvispgrädde
  • 25 gsmör

Garnering

  • guldpulver
  • ros- ätbar, ekologisk odlad

Gör så här

  1. Mixa ihop mjöl, smör, kakao och socker i en matberedare. Tillsätt ägget och mixa snabbt ihop till en smidig pajdeg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila i kylen ca 15 min.

  2. Kavla ut degen och lägg den i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, så att den täcker och även räcker lite över kanten, då hålls degen på plats under gräddningen. Låt vila i kylen ca 30 min.

  3. Sätt ugnen på 225°. Grädda pajskalet mitt i ugnen ca 15 min. Låt kallna. Skär bort överflödig deg längs kanten.

  4. Fyllning: Hacka chokladen. Koka upp grädde och smör i en kastrull. Ta kastrullen från plattan. Lägg i chokladen och rör om tills den smält. Häll krämen i pajskalet och låt stelna 4-5 timmar i rumstemperatur och sedan 1-2 timmar i kylen.

  5. Garnera pajen med guldpulver och en blomma.

Vad tyckte du om receptet?