Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Chokladpaj med knaprig granola och nötter

Recept på chokladpaj med knaprig granola och nötter. Både bottnen och fyllningen har mycket smak av choklad. Här i en fyrkantig form, men en rund 24 cm går lika bra. 

Chokladpaj med knaprig granola och nötter
Chokladpaj med knaprig granola och nötter
Chokladpaj med knaprig granola och nötter
Foto: Charlie Drevstam

Ingredienser

  • 3 dlvetemjöl- (180 g)
  • 0,5 dlströsocker
  • 3 mskkakao
  • 150 gsmör
  • 0,5 dlvatten

Fyllning

  • 100 gchoklad- mörk
  • 1 dlsirap- ljus
  • 1 dlströsocker
  • 0,5 dlvispgrädde
  • 50 gsmör
  • 2ägg
  • 2,5 dlgranola- gärna med nötter, t ex Start
  • 70 gpekannötter- eller andra nötter
  • 0,5 tskflingsalt

Tillbehör

  • grädde- vispad, eller glass

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Blanda alla torra ingredienser till pajdegen i en matberedare. Lägg i smöret, skuret i kuber. Mixa ihop till en smulig massa. Tillsätt vattnet och blanda snabbt ihop till en deg.

  2. Tryck ut degen i en lätt smord form med veckad och löstagbar kant, ca 20 x 28 cm. Grädda mitt i ugnen ca 15 min.

  3. Fyllning: Hacka chokladen. Blanda sirap, socker, grädde i en kastrull. Koka upp och sjud ca 5 min, tills smeten är ljusbrun och doftar ”knäckigt”.

  4. Tillsätt smöret och blanda tills det har smält. Blanda ner chokladen. Låt smeten svalna till rumstemperatur och rör sedan ner äggen, ett i taget. Blanda ner granolan.

  5. Häll fyllningen i pajskalet. Strö över pekannötter och flingsalt. Grädda mitt i ugnen ca 15 min.

  6. Lossa försiktigt pajen från formen när den har svalnat. Servera med vispad grädde eller glass.  

Vad tyckte du om receptet?