Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Chokladpaj med hasselnötsbotten

Vacker paj med hasselnötsbotten fylld med chokladkräm. Lägg på en klick vispgrädde, bär, riven choklad och pudra över lite kakao.

Chokladpaj med hasselnötsbotten
Chokladpaj med hasselnötsbotten
Chokladpaj med hasselnötsbotten
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Botten

  • 1 dlmandelmjöl
  • 2 dlhasselnötsmjöl
  • 0,5 dlrismjöl
  • 50 gsmör- mjukt
  • 1 mskkokossocker

Chokladlönnsirapsås

  • 0,5 dllönnsirap
  • 1 mskkakao

Chokladkräm

  • 250 gmörk choklad
  • 0,5 dlmajsstärkelse (Maizena)- till exempel Maizena
  • 0,75 dlhonung- flytande
  • 2ägg
  • 3äggulor
  • 3 dlmjölk
  • 0,5 dlkaffe
  • 25 gsmör- mjukt

Att strö över

  • 25 gmörk choklad- riven
  • kakao- att pudra över

Tillbehör

  • 3 dlvispgrädde
  • 250 gbär- till exempel hallon, jordgubbar, vinbär

Gör så här

  1. Botten: Sätt ugnen på 175 grader.

  2. Blanda ihop alla ingredienser. Tryck ut hasselnötsdegen i en pajform.

  3. Grädda mitt i ugnen i cirka 10-12 minuter. Ta ut och låt pajen svalna.

  4. Chokladlönnsirapsås: Blanda lönnsirap och kakao i en kastrull, koka upp såsen och vispa ihop. Låt såsen svalna.

  5. Chokladkräm: Hacka chokladen och lägg den i en skål.

  6. Vispa ihop majsstärkelse, honung, ägg och äggulor.

  7. Koka upp mjölken och kaffet. Häll den varma mjölken över äggsmeten, vispa under tiden. Häll tillbaka allt i kastrullen och sjud tills det tjocknar och vispa kraftigt under tiden. Häll den varma krämen över chokladen och rör tills chokladen smält. Vispa i smöret.

  8. Montering: Häll upp chokladkrämen i pajskalet. Ringla över chokladlönnsirapssåsen. Strö över chokladen och pudra över kakao.

  9. Servering: Vispa grädden och servera pajen med grädde och bär.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök