Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Chokladmuffins med brynt smörkräm

Muffins med mycket chokladsmak, toppade med en härligt knäckig, brynt smörkräm. Den rektangulära formen gör dem extra festliga.

Chokladmuffins med brynt smörkrämChokladmuffins med brynt smörkrämChokladmuffins med brynt smörkräm
Den brynta smörkrämen tar dessa chokladmuffins till nästa nivå. Foto: Åsa Swanberg

Ingredienser

  • 60 gsmör- rumsvarmt
  • 1 dlströsocker
  • 1ägg
  • 1,5 dlvetemjöl
  • 0,5 dlkakao
  • 0,5 tskbakpulver
  • 0,5 tskvaniljsocker
  • 1 krmsalt
  • 1 dlmjölk
  • 50 gmjölkchoklad

Brynt smörkräm

  • 100 gsmör
  • 1,5 dlflorsocker
  • 2 tskvaniljsocker
  • 1äggula

Topping

  • 0,5 dlhasselnötter- rostade, hackade

Gör så här

  1. Smörkräm: Bryn smöret genom att lägga det i en kastrull och låta det smälta på medelvärme. Värm tills smöret tystnar, ett vitt skum på ytan har bildats och smöret doftar knäckigt. Häll smöret i en skål, låt svalna och ställ sedan in det i kylen i ca 1 tim. Har du mer bråttom kan du ställa det i frysen så stelnar det snabbare. 

  2. Vispa smör och socker poröst. Tillsätt ägget. Blanda mjöl, kakao, bakpulver, vaniljsocker och salt. Tillsätt blandningen växelvis med mjölk och vispa försiktigt med en ballongvisp tills allt är blandat.

  3. Finhacka chokladen. Blanda ner den i smeten.

  4. Fyll smeten upp till två tredjedelar i en silikonform med rektangulära formar, ca 3 x 8 cm stora. Grädda mitt i ugnen i ca 20 min. Prova med en sticka att kakorna är genomgräddade. Låt svalna i formen och sedan kallna på galler.

  5. Vispa det brynta smöret tillsammans med florsocker, vaniljsocker och äggula till en krämig smet. Lägg smeten i en spritspåse med tyll och spritsa den på muffinsen. Toppa med rostade hasselnötter. Förvara kallt fram till servering.

Vad tyckte du om receptet?