Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Chokladmoussetårta - recept

En underbart god och vacker tårta som passar perfekt som födelsedagstårta eller som påsktårta på ett buffébord. eller som en läcker dessert efter en god middag. Toppad med macarons i puderrosa blir den helt enkelt oemotståndlig.

Recept av Lena Söderström

Chokladmoussetårta - recept
Chokladmoussetårta - recept
Chokladmoussetårta - recept
Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 1tårtbotten- se - grundrecpet ovan - eller köp en färdig

Mousse

  • 300 gmörk choklad- 70 %
  • 50 gsmör
  • 2 mskströsocker
  • 5 dlvispgrädde
  • 2 mskkonjak- eller whisky
  • 6äggulor
  • 6äggvitor

Till garnering

  • 25 gsmör
  • 150 gmörk choklad- 70 %
  • kakaopulver
  • hallon- macaroner,, marsipanblommor, chokladägg och strössel

Gör så här

  1. Lägg tårtbotten i en form med låstagbara kanter, ca 20 cm i diameter.

  2. Hacka chokladen. Smält smöret i en släpplätt-stekpanna med slutande kanter, ca 20 cm i diameter. Blanda i sockret och 5 msk av grädden och koka upp under omrörning. Ta pannan från värmen och lägg i chokladen, rör om tills all choklad är smält. Häll chokladen i en bunke. Rör i spriten. Rör i äggulorna, en i taget.

  3. Vispa upp resten av grädden, ej för hårt.

  4. Vispa äggvitorna till skum, inte alltför hårt.

  5. Blanda chokladsmeten med grädden. Vänd försiktigt ner äggviteskummet, i två omgångar, i chokladsmeten.

  6. Skeda och bred ut moussen i formen. Täck försiktigt med plastfolie och ställ att stelna i kylen över natten.

  7. Garneringen. Smält smöret i en släpplättstekpanna med slutande kanter, lägg i chokladen. Ta pannan från värmen och lägg i chokladen, rör om tills all choklad är smält. Låt svalna, men inte stelna.

  8. Häll och bred ut chokladen över moussetårtan. Garnera med siktat kakaopulver, macroner, hallon, marsipanblommor, chokladägg och strössel. Förvara i kylskåp till serveringen.

Vad tyckte du om receptet?

Så gör du en klassisk tårtbotten

Recept från Mitt kök