Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Chokladmoussetårta - recept med kakaogrädde

Fantastiskt god tårta med chokladmosse på en botten av mörk choklad. Garnera med vispad ganasch mellan rosor av grädde och chokladgrädde.

Chokladmoussetårta - recept med kakaogräddeChokladmoussetårta - recept med kakaogräddeChokladmoussetårta - recept med kakaogrädde
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

    Botten

    • 100 gsmör
    • 100 gmörk choklad- sockerfri
    • 2ägg
    • 2 msksötströ
    • 0,5 tskvaniljpulver
    • smör och mandelmjöl- till formen

    Chokladmousse

    • 2gelatinblad
    • 300 gchoklad- mörk sockerfri
    • 3äggulor
    • 4 msksötströ
    • 3äggvitor
    • 3 dlvispgrädde

    Kakaogrädde

    • 1,5 dlvispgrädde
    • 1 tskkakao

    Vispad ganasch

    • 75 gmörk choklad- sockerfri
    • 0,75 dlvispgrädde

    Till garnering

    • 1 dlvispgrädde
    • kakao

    Gör så här

    1. Botten: Sätt ugnen på 200 grader.

    2. Lägg bakplåtspapper i en springform, 20 centimeter i diameter. Smörj kanterna med smör och bröa med mandelmjöl.

    3. Smält smöret och chokladen i ett vattenbad.

    4. Vispa ihop ägg, suketter (strö) eller sötströ och vaniljpulvret.

    5. Blanda ner smöret och chokladen smeten i äggsmeten och rör tills allt blandats ordentligt.

    6. Häll upp smeten i formen och grädda mitt i ugnen i cirka 8 minuter.

    7. Ta ut kakan och låt den svalna.

    8. Chokladmousse: Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i 5-10 minuter.

    9. Hacka chokladen och smält den i ett varmt vattenbad.

    10. Vispa upp äggulorna och sötströ tills det är fluffigt.

    11. Vispa äggvitorna i en separat skål till ett fast skum.

    12. Vispa upp grädden lätt.

    13. Lyft upp gelatinet ur vattnet och smält det i en kastrull. Vänd hastigt ner det i äggulesmeten.

    14. Blanda ner chokladen, vänd sedan i äggvitan och sist i med den lättvispade grädden. Vänd ihop till en len mousse.

    15. Häll upp moussen i tårtformen. Låt tårtan stå i frysen ett par timmar tills den stelnat.

    16. Kakaogrädde: Blanda vispgrädde och kakao i en skål och vispa upp, fyll en spritspåse med en finstjärntyll.

    17. Vispad ganasch: Hacka chokladen och lägg den i en skål. Koka upp grädden och häll över chokladen och rör tills all choklad har smält.

    18. Låt svalna i rumstemperat och låt den stelna, det tar cirka 3 timmar. Vispa sedan upp ganaschen med en elvisp och fyll i en spritspåse.

    19. Garnering: Spritsa på toppar med kakaogrädde, grädde och vispad ganasch. Pudra över lite kakao.

    Vad tyckte du om receptet?

    Recept från Mitt kök