Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Chokladmirliton

Chokladmirliton innehåller mjuk chokladsmet med kolasmak i frasig form. Supergod kaka till kaffet, eller som dessert med en klick grädde till.

Chokladmirliton
Chokladmirliton
Chokladmirliton
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 200 gsmör
  • 4,5 dlvetemjöl
  • 1,5 dlflorsocker
  • 3 mskkakao
  • 1äggula

Fyllning

  • 100 gchoklad- mörk (70 %)
  • 250 gsmör
  • 2,25 dlströsocker
  • 3ägg
  • 1äggvita
  • 0,75 dlvetemjöl

Garnering

  • kakao
  • bär- färska
  • citronmeliss

Gör så här

  1. Hacka ihop smör, mjöl, florsocker och kakao, gärna i en matberedare. Tillsätt äggulan och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i små formar, ca 5 cm i diameter. Ställ formarna i kylen ca 30 min.

  2. Fyllning: Hacka chokladen. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt sockret och låt koka till gyllenbrun färg. Häll smöret över chokladen och mixa slätt med mixerstav. Låt smeten svalna.

  3. Rör ner ägg, äggvita och mjöl i smeten. Häll smeten i formarna och låt stå ca 15 min.

  4. Sätt ugnen på 200°. Ställ formarna på en plåt och grädda mitt i ugnen 15–18 min. Låt kakorna svalna något innan de lossas från formarna och får kallna på galler.

  5. Sikta över kakao på kakorna och garnera med bär och citronmeliss.

Vad tyckte du om receptet?