Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Chokladmarängpaj med hallon och blåbär i citronlag

Hallon- och chokladmarängpaj med hallon och blåbär i citronlag är en riktigt god paj med ett härligt täcke som gömmer både hallon och choklad.

Chokladmarängpaj med hallon och blåbär i citronlag
Chokladmarängpaj med hallon och blåbär i citronlag
Chokladmarängpaj med hallon och blåbär i citronlag
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 125 gsmör
  • 1 dlflorsocker
  • 3 dlvetemjöl- (180 g)
  • 1äggula

Halloncurd

  • 1gelatinblad
  • 2 dlhallonpuré
  • 1 mskcitron- pressad
  • 2 dlströsocker
  • 2 dlvatten
  • 0,75 dlmajsstärkelse (Maizena)- Maizena
  • 3äggulor
  • 35 gsmör- rumsvarmt

Chokladmousse;

  • 300 gchoklad- mörk, 56–64 %
  • 3ägg

Fyllning

  • 250 ghallon

Italiensk maräng

  • 4äggvitor
  • 0,5 dlvatten
  • 2 dlströsocker

Hallon och blåbär i citronlag

  • 500 ghallon och blåbär
  • 1citron
  • 1 dlströsocker
  • 1 dlvatten

Gör så här

  1. Skär smöret i tärningar och lägg i en bunke eller i en matberedare. Tillsätt florsocker och mjöl och arbeta ihop till en smulig deg. Tillsätt äggulan och arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg pajdegen i en plastpåse och låt den vila i kylen ca 1 timme.

  2. Kavla ut degen och tryck ut den en pajform, 24 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Sätt formen i frysen ca 30 min. Sätt ugnen på 200°. Grädda pajskalet direkt från frysen mitt i ugnen ca 15 min tills det börjar få en gyllenbrun färg på kanterna. Låt kallna.

  3. Halloncurd: Lägg gelatinbladet i kallt vatten. Rör ihop hallonpuré, citronsaft, socker och hälften av vattnet i en kastrull. Sjud tills sockret smält. Blanda resten av vattnet med majsstärkelse och äggulor i en skål och vispa ihop.

  4. Häll den varma hallonpurén i skålen och vispa ihop. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och sjud under omrörning tills blandningen börjar tjockna. Ta kastrullen från värmen. Ta upp gelatinbladet och smält det i den varma curden. Rör ner smöret. Låt fyllningen svalna till rumstempereratur. Häll curden i pajskalet. Ställ formen i frysen.

  5.  Chokladmousse: Grovhacka chokladen. Smält den över vattenbad eller i mikro. Låt svalna något.

  6. Dela äggen. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Rör ner äggulorna i chokladen. Vänd i äggvitorna och blanda till en jämn mousse.

  7. Spritsa ut chokladmoussen på halloncurden och jämna till ytan med en palett. Lägg hallonen i mitten och ställ pajen i kylen.

  8. Italiensk maräng: Lägg äggvitan i en bunke. Blanda vatten och socker i en kastrull och låt koka till 110°. Vispa upp äggvitorna och fortsätt koka sockerlagen till 121°.

  9. Häll sockerlagen i en tunn stråle under kraftig vispning med elvisp. Vispa tills marängsmeten svalnat. Bred marängen över pajen med en palett och bränn av ytan med en gasbrännare.

  10. Bär i citronlag: Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften. Lägg bären i en skål. Koka upp socker och vatten och koka tills sockret lösts upp. Ta kastrullen från värmen och tillsätt citronskal och citronsaft. Låt lagen svalna något och häll den sedan över bären.

  11. Servera bären till pajen.

Vad tyckte du om receptet?