Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Chokladkrämspaj med vispad crème fraiche och sötsalta pekannötter kan förberedas dagen före. Garnera pajen strax innan du serverar.
Pajdeg: Blanda de torra ingredienserna och smör, gärna i en matberedare. Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop till en deg. Linda in degen i plastfolie och låt den vila i kylen ca 30 min. Sätt ugnen på 200°.
Kavla ut degen på mjölad arbetsbänk och klä en pajform, ca 24 cm i diameter. Täck med aluminiumfolie runt kanterna och grädda mitt i ugnen ca 15 min. Låt pajskalet svalna. Hacka chokladen och smält den i mikron eller över vattenbad. Pensla pajskalet med chokladen.
Chokladkräm: Hacka den mörka och ljusa chokladen. Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min. Värm grädde, mjölk och socker till lite varmare än fingervarmt och häll blandningen över äggulorna under omrörning. Häll tillbaka blandningen i kastrullen. Värm till 82°. Ta kastrullen från plattan och tillsätt gelatinbladet.
Häll krämen över chokladen. Mixa snabbt med mixerstav tills allt blandats ordentligt. Låt krämen svalna innan den hälls i pajformen. Låt stå i kylen ca 4 timmar.
Nötter: Sätt ugnen på 200°. Rosta pekannötterna på en plåt mitt i ugnen ca 8 min. Smält sockret på medeltemperatur. Tillsätt nötter och salt precis när sockret börjar få färg och rör om tills sockret börjar bli vitt och separeras. Häll upp nötterna på ett bakplåtspapper och låt dem svalna.
Vispad crème fraiche: Vispa samtliga ingredienser tills den har konsistensen av löst vispad grädde.
Servera pajen med vispad crème fraiche och pekannötter.