Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Chokladkräm med flingsalt och saffransnötter

En mild, krämig chokladkräm med kryddiga saffransnötter och goda kex.

Chokladkräm med flingsalt och saffransnötterChokladkräm med flingsalt och saffransnötterChokladkräm med flingsalt och saffransnötter
Foto: Helén Pe /Expressen

Ingredienser

  • 0,75 dlvispgrädde
  • 0,5 dlljus sirap
  • 150 gmörka chokladknappar- (Odense 54 %)
  • 40 gsmör- rumsvarmt

Nötter

  • 2 dlblandade nötter- och mandel, t ex cashew, sötmandel, valnötter
  • 2 msklönnsirap- eller ljus sirap
  • 1 mskrapsolja
  • 1 pktsaffran- (0,5 g)

Garnering

  • flingsalt

Tillbehör

  • kex- t ex Mörsjö deli, crostini eller biscotti

Gör så här

  1. Nötter: Rosta nötterna i en torr, het panna i ca 1 min. Tillsätt sirap, olja och saffran och stek under omrörning tills nötterna fått fin färg och all vätska har kokat in. Häll nötterna på ett bakplåtspapper och låt kallna. Grovhacka nötterna.

  2. Koka upp grädde och sirap. Häll vätskan över chokladknapparna och rör tills chokladen smält. Rör ner smöret i klickar och blanda till en jämn smet.

  3. Fördela krämen i små skålar och strö över nötter och flingsalt. Servera med kex.

Vad tyckte du om receptet?