Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Maffig chokladtårta med kola och cremaux (spritsbar chokladkräm) som spritsas i ett fint mönster på tårtan. Konditorn Robin Delselius har skapat receptet på tårtan. Här har Robin använt tyllen Saint Honoré, 20 mm.
Sätt ugnen på 180°. Hacka chokladen och smält den i en skål
över vattenbad eller i mikron. Rör smör, socker och salt mjukt. Tillsätt ägget. Blanda ner choklad och majsstärkelse.
Bred ut smeten i en springform, 20 cm i diameter, med ett tillklippt bakplåtspapper i botten. Grädda bottnen mitt i ugnen i 14–15 min. Låt bottnen kallna i formen.
Chokladkola: Hacka chokladen. Koka upp grädde och honung. Häll blandningen över chokladen och rör tills den har smält.
Koka socker, glykos och vatten i en kastrull till 158°. Häll ner chokladtryffeln i sockerlagen. Låt det koka till ca 114°.
Häll den varma chokladkolan på browniebottnen i formen. Låt den stelna i kylen i ca 12 tim.
Chokladcremaux: Hacka chokladen. Koka upp mjölk, grädde och socker i en kastrull. Häll blandningen över äggulorna och rör om. Häll tillbaka smeten i kastrullen och sjud upp den under omrörning till 84°. Sila smeten över chokladen och rör tills den har smält. Låt smeten kallna i kylen i ca 12 tim.
Fyll chokladcremaux i en spritspåse med valfri tyll. Lossa tårtan från formen och dra bort bakplåtspappret. Spritsa på chokladcremaux.