Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Chokladkolatårta med len chokladkräm

Maffig chokladtårta med kola och cremaux (spritsbar chokladkräm) som spritsas i ett fint mönster på tårtan. Konditorn Robin Delselius har skapat receptet på tårtan. Här har Robin använt tyllen Saint Honoré, 20 mm.

Chokladkolatårta med len chokladkräm
Chokladkolatårta med len chokladkräm
Chokladkolatårta med len chokladkräm
Foto: Klas Sjögren

Ingredienser

  • 100 gmörk choklad- (64 %)
  • 100 gsmör
  • 90 gströsocker- (1 dl)
  • 12 gsalt- (1/2–1 krm)
  • 1ägg
  • 35 gmajsstärkelse (Maizena)- (4 msk)

Chokladkola

  • 125 gmörk choklad
  • 75 gvispgrädde- (0,75 dl)
  • 10 ghonung- (0,5 msk)
  • 60 gströsocker- (4 msk)
  • 50 gglykos- (2 msk)
  • 40 gvatten- (knappt 1/2 dl)

Chokladcremaux

  • 100 gmörk choklad- (64 %)
  • 80 gmjölk- (drygt 3/4 dl)
  • 80 gvispgrädde- (drygt 3/4 dl)
  • 15 gströsocker- (1 msk)
  • 30 gäggula- (2 st)

Garnering

  • kakaonibs
  • oxalis
  • havssalt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180°. Hacka cho­kladen och smält den i en skål 

    över vattenbad eller i mikron. Rör smör, socker och salt mjukt. Tillsätt ägget. Blanda ner choklad och majsstärkelse.

  2. Bred ut smeten i en springform, 20 cm i diameter, med ett tillklippt bakplåtspapper i botten. Grädda bottnen mitt i ugnen i 14–15 min. Låt bottnen kallna i formen.

  3. Chokladkola: Hacka chokladen. Koka upp grädde och honung. Häll blandningen över chokladen och rör tills den har smält.

  4. Koka socker, glykos och vatten i en kastrull till 158°. Häll ner choklad­tryffeln i sockerlagen. Låt det koka till ca 114°.

  5. Häll den varma chokladkolan på browniebottnen i formen. Låt den stelna i kylen i ca 12 tim.

  6. Chokladcremaux: Hacka chokladen. Koka upp mjölk, grädde och socker i en kastrull. Häll blandningen över äggulorna och rör om. Häll tillbaka smeten i kastrullen och sjud upp den under omrörning till 84°. Sila smeten över chokladen och rör tills den har smält. Låt smeten kallna i kylen i ca 12 tim.

  7. Fyll chokladcremaux i en sprits­påse med valfri tyll. Lossa tårtan från formen och dra bort bakplåtspappret. Spritsa på chokladcremaux.

Vad tyckte du om receptet?