Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Chokladkolapaj med majsglass - en härligt kladdig paj med en len glass till

Chokladpajen serveras med en mjuk och len majsglass. Det är viktigt att majsen får dra i glassmeten ca 12 timmar för att majsens söta smak ska framträda.

Chokladkolapaj med majsglass - en härligt kladdig paj med en len glass till
Chokladkolapaj med majsglass - en härligt kladdig paj med en len glass till
Chokladkolapaj med majsglass - en härligt kladdig paj med en len glass till
Chokladkolapaj med majsglass Foto: Charlie Drevstam

Ingredienser

  • 3 dlvetemjöl- (180 g)
  • 125 gsmör
  • 0,5 dlströsocker
  • 1äggula

Fyllning

  • 3 dlvispgrädde
  • 3 dlsirap- ljus
  • 3 dlströsocker
  • 0,5 dlkakao

Glass

  • 1gelatinblad
  • 1majskolv
  • 1,5 dlmjölk
  • 1 dlvispgrädde
  • 3äggulor
  • 1 dlströsocker
  • 0,25 krmsalt

Gör så här

  1. Glass: Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min. Skär av majskornen från kolven och lägg dem i en kastrull. Häll på mjölk och grädde. Koka upp och låt sjuda ca 3 min. Dra kastrullen från plattan.

  2. Blanda äggulor, socker och salt. Ta upp och låt gelatinbladet smälta i gräddmjölken. Häll gräddmjölken över äggulorna och blanda väl. Låt kallna och ställ smeten i kylskåpet ca 12 timmar. Sila smeten och frys den i glassmaskin (här tipsar vi om en bra budget-variant).

  3. Paj: Hacka samman mjöl, smör och socker, gärna i matberedare. Tillsätt äggulan och arbeta snabbt ihop till en deg. Klipp till en rundel av bakplåtspapper och lägg det i bottnen på en form med löstagbar kant, ca  24 cm i diameter. Tryck ut degen i formen. Ställ formen i frysen ca 10 min.

  4. Sätt ugnen på 200°. Grädda pajskalet mitt i ugnen 10-15 min.

  5. Blanda grädde, sirap och socker i en kastrull. Låt koka till 120°, 25-30 min. Vispa ner kakaon. Häll smeten i pajskalet. Låt pajen stå kallt tills den stelnar, ca 2 timmar.

  6. Servera kolapajen rumstempererad till den kalla glassen.

Vad tyckte du om receptet?