Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Chokladpajen serveras med en mjuk och len majsglass. Det är viktigt att majsen får dra i glassmeten ca 12 timmar för att majsens söta smak ska framträda.
Glass: Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min. Skär av majskornen från kolven och lägg dem i en kastrull. Häll på mjölk och grädde. Koka upp och låt sjuda ca 3 min. Dra kastrullen från plattan.
Blanda äggulor, socker och salt. Ta upp och låt gelatinbladet smälta i gräddmjölken. Häll gräddmjölken över äggulorna och blanda väl. Låt kallna och ställ smeten i kylskåpet ca 12 timmar. Sila smeten och frys den i glassmaskin (här tipsar vi om en bra budget-variant).
Paj: Hacka samman mjöl, smör och socker, gärna i matberedare. Tillsätt äggulan och arbeta snabbt ihop till en deg. Klipp till en rundel av bakplåtspapper och lägg det i bottnen på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Tryck ut degen i formen. Ställ formen i frysen ca 10 min.
Sätt ugnen på 200°. Grädda pajskalet mitt i ugnen 10-15 min.
Blanda grädde, sirap och socker i en kastrull. Låt koka till 120°, 25-30 min. Vispa ner kakaon. Häll smeten i pajskalet. Låt pajen stå kallt tills den stelnar, ca 2 timmar.
Servera kolapajen rumstempererad till den kalla glassen.