Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Farmors chokladkola med salt

Receptet har gått i arv och blivit den stora julgodisfavoriten i kocken Ulrika Forssells familj. En kola som inte kladdar utan bara smälter i munnen.

Farmors chokladkola med saltFarmors chokladkola med saltFarmors chokladkola med salt
Foto: Agneta Thorsén

Ingredienser

  • 2 dlvispgrädde
  • 3,5 dlströsocker
  • 2 dlhonung
  • 200 gchoklad- mörk (70 %)
  • 0,5 mskflingsalt

Gör så här

  1. Häll grädde, socker och honung i en kastrull. Koka upp under omrörning.

  2. Sänk värmen något och fortsätt koka. Rör om då och då. Låt koka tills blandningen är 120º.

  3. Finhacka chokladen och rör ner den i smeten. Koka tills temperaturen är 127º. Ta kastrullen från värmen. Rör i saltet.

  4. Lägg ett baklåtspapper i en liten långpanna, 20 x 28 cm. Häll upp kolan och låt stelna i rumstemperatur ca 1 timme.

  5. Skär kolan i bitar, 2 x 2 cm. Snurra in de färdiga kolorna i bakplåtspapper. Förvara dem torrt i plåtburk.

Vad tyckte du om receptet?