Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Chokladkladdkaka med hasselnötter och apelsin

Choklad, apelsin och hasselnötter är gott till­sammans. Kakan är lättbakad och har en krämig konsistens. Den innehåller farinsocker som ger ­fylligare smak jämfört med vanligt socker. Kakan passar även som efterätt serverad med apelsinklyftor och glass eller grädde.

Chokladkladdkaka med hasselnötter och apelsin
Chokladkladdkaka med hasselnötter och apelsin
Chokladkladdkaka med hasselnötter och apelsin
Chokladkladdkaka med hasselnötter Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 150 gsmör- rumsvarmt
  • 2,5 dlfarinsocker
  • 2ägg
  • 0,75 dlapelsin- pressad
  • 2 tskapelsinskal- rivet
  • 1,5 dlvetemjöl
  • 0,75 dlkakao
  • 1 tskvaniljsocker
  • 1 dlmörka chokladknappar- eller hackad choklad (70 %)
  • 3 mskhasselnötter- hackade

Tillbehör

  • apelsiner- i klyftor
  • strösocker
  • glass- eller vispad grädde

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Fäst ett bakplåtspapper i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Vispa smör och farinsocker i 2–3 min tills det blir ljust och luftigt. 

  2. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör om mellan varje. Blanda ner apelsinsaft och -skal. Blanda mjöl, kakao och vaniljsocker. Rör i mjölblandningen i smör- och äggsmeten.

  3. Bred ut smeten i formen. Grädda mitt i ugnen i ca 18 min.

  4. Strö chokladknappar över kakan när den precis kommit ur ugnen. Låt chokladen smälta och bred ut den med en pensel. Strö över de hackade hassel­nötterna. Servera kakan ljummen med sötade

    apelsinklyftor och glass eller vispad grädde.

Vad tyckte du om receptet?

Läs också: