Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Chokladkakor med lönnsirapskaramellsås och rostade pekannötter

Små chokladkakor med karamellig lönnsirapssås och pekannötter. Servera med grädde eller glass. 

Chokladkakor med lönnsirapskaramellsås och rostade pekannötterChokladkakor med lönnsirapskaramellsås och rostade pekannötterChokladkakor med lönnsirapskaramellsås och rostade pekannötter
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 125 gsmör
  • 1 dlkaffe
  • 0,5 dlkakao
  • 2 dlvetemjöl
  • 2 dlströsocker
  • 1 tskvaniljsocker
  • 1,5 tskbakpulver
  • 1ägg
  • 0,5 dlgräddfil- eller kesella

Lönnsirapskaramellsås

  • 1 dlströsocker
  • 1 mskvatten
  • 1,5 dllönnsirap
  • 1 dlvispgrädde
  • 2 msksmör

Nötter

  • 100 gpekannötter

Tillbehör

  • vaniljglass- eller lättvispad grädde

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Smält smör, kaffe och kakao i en kastrull. Blanda mjöl, socker, vaniljsocker och bakpulver. Vispa i smörblandning, ägg och gräddfil. Vispa hastigt ihop till en jämn smet.

  2. Häll smeten i en väl smord och mjölad muffinsplåt med 12 hål. Grädda mitt i ugnen ca 12 min. Vänd försiktigt upp kakorna på en plåt med bakplåtspapper och låt kallna.

  3. Sås: Smält socker och vatten i en kastrull till en karamellsmet. Häll på sirap och grädde. Rör i smöret och koka ihop 2–3 min till en karamellsås lite tunnare än kolasås. Låt kallna.

  4. Nötter: Rosta nötterna i en torr stekpanna. Låt kallna.

  5. Servera kakorna med karamellsås, nötter och glass eller vispad grädde.

Vad tyckte du om receptet?

Tips! Pekannötter kan ersättas med valnötter.