Läs också:
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Choklad och lavendel, som en pralin i tårtform! Både glassen och kakan bör göras dagen innan de ska serveras.
Glass: Lägg lavendelblommorna i en kastrull tillsammans med mjölken. Skär ett snitt i vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Lägg frön och stång i kastrullen. Låt koka upp. Ta kastrullen från värmen och låt stå och dra i ca 30 min.
Vispa äggulor och socker pösigt. Sila över lavendelmjölken och vispa i ytterligare ca 1 min. Vispa grädden och vänd ner i lavendelsmeten. Häll blandningen i en form med lock och frys i ca 5 tim.
Sätt ugnen på 175°. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en springform, ca 20 cm. Smörj kanterna. Hacka chokladen. Smält smöret. Tillsätt chokladen och rör tills den har smält.
Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt. Rör ner chokladsmöret. Blanda mjöl, bakpulver och salt och vänd ner i smeten. Häll smeten i formen. Grädda mitt i ugnen i 18–20 min, tills ytan nästan har stannat helt när du skakar försiktigt på formen. Ta ut och låt svalna. Ställ in kakan i kylen fram till servering.
Servera kakan med lavendelglass och strö över lavendelblommor.
Läs också: