Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Chokladkaka med lavendelglass

Choklad och lavendel, som en pralin i tårtform! Både glassen och kakan bör göras dagen innan de ska serveras.

Chokladkaka med lavendelglass
Chokladkaka med lavendelglass
Chokladkaka med lavendelglass
Recept på en riktigt god chokladkaka med lavendelglass. Foto: Åsa Swanberg

Ingredienser

  • 150 gmörk choklad
  • 100 gsmör
  • 3ägg
  • 2 dlströsocker
  • 2 tskvaniljsocker
  • 1 dlvetemjöl
  • 1 tskbakpulver
  • 2 krmsalt

Lavendelglass

  • 1,5 msklavendelblommor- färska eller torkade
  • 0,75 dlmjölk
  • 1vaniljstång
  • 3äggulor
  • 1,25 dlströsocker
  • 3 dlvispgrädde

Garnering

  • lavendelblommor

Gör så här

  1. Glass: Lägg lavendelblommorna i en kastrull tillsammans med ­mjölken. Skär ett snitt i vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Lägg frön och stång i kastrullen. Låt koka upp. Ta kastrullen från värmen och låt stå och dra i ca 30 min. 

  2. Vispa äggulor och socker pösigt. Sila över lavendelmjölken och vispa i ytterligare ca 1 min. Vispa grädden och vänd ner i lavendelsmeten. Häll blandningen i en form med lock och frys i ca 5 tim.

  3. Sätt ugnen på 175°. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en springform, ca 20 cm. Smörj ­kanterna. Hacka chokladen. Smält smöret. Tillsätt chokladen och rör tills den har smält.

  4. Vispa ägg, socker och vanilj­socker pösigt. Rör ner chokladsmöret. ­Blanda mjöl, bakpulver och salt och vänd ner i smeten. Häll smeten i formen. Grädda mitt i ugnen i 18–20 min, tills ytan nästan har ­stannat helt när du skakar försiktigt på formen. Ta ut och låt svalna. Ställ in kakan i kylen fram till servering.

  5. Servera kakan med lavendelglass och strö över lavendelblommor.

Vad tyckte du om receptet?

Läs också:

Chokladkaka med kaffefrosting 

Saffransskorpor med choklad och lavendel