Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Chokladkaka med lakritsfudge & vispgrädde

En superkombination av choklad och lakrits. Skär kakan i perfekta bitar och servera med vispad grädde – dina gäster kommer att jubla.

Chokladkaka med lakritsfudge & vispgräddeChokladkaka med lakritsfudge & vispgräddeChokladkaka med lakritsfudge & vispgrädde
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Chokladkaka

  • 150 gsmör
  • 2ägg
  • 2,5 dlströsocker
  • 1 tskvaniljsocker
  • 1 mskkaffe- kallt
  • 1,5 dlvetemjöl
  • 0,5 dlkakao
  • 1 tskbakpulver- smör till formen

Lakritsfudge

  • 1,5 dlvispgrädde
  • 1,5 dlströsocker
  • 2 msksirap- ljus
  • 1 msklakritsgranulat
  • 100 gmörk choklad- hackad
  • 75 gsmör- mjukt

Till garnering

  • lakritsgranulat- lite extra

Till servering

  • grädde- lättvispad

Gör så här

  1. Chokladkaka: Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en springform, cirka 24 centimeter i diameter.

  2. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ihop ägg, socker och vaniljsocker. Tillsätt kaffe.

  3. Sikta ihop vetemjöl, kakao och bakpulver och rör ner i smeten.

  4. Rör i det smälta smöret. Häll upp smeten i formen och grädda mitt i ugnen i cirka 20 minuter. Ta ut kakan och låt den svalna.

  5. Lakritsfudge: Blanda grädde, socker, sirap, lakritsgranulat och choklad i en kastrull. Låt massan koka upp och sjud den sedan tills den tjocknar och smeten blir blank.

  6. Ta av kastrullen från plattan och vispa i smöret.

  7. Häll smeten på chokladkakan och låt den svalna helt och stelna, det tar ett par timmar. Vill du att det ska gå fortare – ställ kakan i kylen en stund.

  8. Skär upp kakan i bitar, strö över lite extra lakritsgranulat och servera med lättvispad grädde.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök