Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Chokladkaka med kolasås och hallon- och blåbärsglass är en väl genomarbetad dessert. Alla moment i den här makalösa desserten går att förbereda dagen före.
Glass: Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Koka upp mjölk, grädde, vaniljstång och frön i en kastrull. Vispa upp äggulor och socker. Häll över den varma gräddmjölken och vispa ihop till en jämn smet. Häll tillbaka smeten i kastrullen och sjud under omrörning tills smeten börjar tjockna, 85°. Sila smeten och kyl ner den, plasta in bunken. För bästa resultat, låt gärna smeten stå i kylen ca 12 timmar för att mogna så blir glassen krämig och fin. Blanda ner bärpuréerna i glassmeten. Frys i glassmaskin till krämig och fast konsistens.
Sätt ugnen på 175°. Smält smör, kaffe och kakao i en kastrull. Blanda mjöl, råsocker, vaniljsocker och bikarbonat. Tillsätt smörblandning, ägg och gräddfil i de torra ingredienserna och vispa ihop till en jämn smet.
Häll smeten i en smord och bröad form, ca 2 liter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 55 min. Ta ut och låt kakan vila ca 10 min. Vänd sedan upp den på ett fat och låt kallna under formen.
Fudgesås: Blanda socker, sirap, grädde, smör, smulad piripiri och chipotlepasta i en kastrull. Låt koka 2–3 min. Ta kastrullen från värmen och rör i chokladen. Glasera kakan med chokladfudgesåsen.
Hirsgranola: Sätt ugnen på 175°. Rosta nötterna i en torr stekpanna tills skalet börjar svartna och spricka. Gnid av skalet i en handduk. Blanda nötter, gryn och frön på en plåt med bakplåtspapper. Rör ihop olja, honung och vatten. Droppa blandningen över grynblandningen och vänd runt. Rosta mitt i ugnen ca 20 min. Rör om då och då så att den inte bränns. Låt kallna.
Kolasås: Häll grädde och sirap i en kastrull och tillsätt socker och smör. Koka upp och sjud under omrörning tills såsen tjocknar och blivit ljusbrun.
Servera kakan med hirsgranola, kolasås, glass, maränger och bär.