Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Chokladkaka med brynt smör-smulor

En perfekt kaka för chokladälskaren, där brynta smulor sätter pricken över i.

Chokladkaka med brynt smör-smulor
Chokladkaka med brynt smör-smulor
Chokladkaka med brynt smör-smulor
Foto: Fotograf Helén Pe / Helén Pe

Ingredienser

  • 200 gsmör- rumsvarmt
  • 3 dlfarinsocker
  • 3ägg
  • 3,3 dlvetemjöl
  • 1 dlkakao
  • 1,5 tskbakpulver
  • 1 dlkaffe- kallt
  • 100 gmörk choklad- hackad

Brynt smör-smulor

  • 30 gsmör
  • 2 tskströsocker
  • 1 mskljus sirap
  • 0,5 tskvaniljsocker
  • 1 knivsudd bakpulver
  • 0,6 dlvetemjöl

Gör så här

  1. Vispa ihop smör och farinsocker i en köksassistent, skrapa ner blandningen från kanterna om det behövs.

  2. Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa till en jämn och fluffig smet.

  3. Sikta ner vetemjölet tillsammans med kakao och bakpulver och vänd ner det i smeten.

  4. Vänd ner kaffet på slutet och hälften av chokladen. Sätt ugnen på 175 grader varmluft.

  5. Smulor: Smält smöret i en liten kastrull på medeltemperatur och låt det koka samtidigt som du vispar. Koka smöret tills det börjar bli brunt i botten och doftar nötigt och karamelliserat. Dra av kastrullen från värmen i god tid då smöret bryns en aning efteråt.

  6. Tillsätt strösocker, sirap, vaniljsocker, bakpulver och vetemjöl och blanda ihop.

  7. Klä en form, ca 1 liter, med bakplåtspapper. Häll smeten i formen och strö över smulorna.

  8. Grädda kakan mitt i ugnen i 40–50 min, känn med en provsticka om den är färdiggräddad.

  9. Smält resterande choklad och ringla den över kakan. Låt det stelna.

Vad tyckte du om receptet?