Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Chokladgrottor med ganache

Recept på chokladgrottor. En riktigt härlig chokladkaka fylld med len chokladganache.

Chokladgrottor med ganacheChokladgrottor med ganacheChokladgrottor med ganache
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 80 gljus choklad
  • 175 gsmör- rumsvarmt
  • 1,25 dlljust muscovadosocker
  • 0,5 dlströsocker
  • 2äggulor
  • 1 tskvaniljsocker
  • 4 dlvetemjöl- (240 g)
  • 0,5 dlkakao
  • 1 tskbakpulver

Mjölkchokladganache

  • 115 gmjölkchoklad
  • 0,75 dlvispgrädde
  • 0,5 mskhonung
  • 0,5 msksmör- rumsvarmt
  • 0,5 krmsalt

Topping

  • 50 gmörk choklad- (55 %)
  • flingsalt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Hacka chokladen och smält den i en skål över ett vattenbad eller i mikron.

  2. Vispa smör och socker i en matberedare. Blanda i äggulor och vaniljsocker. Tillsätt den smälta chokladen, mjöl, kakao och bakpulver. Mixa ihop till en deg.

  3. Dela degen i 14 bitar och rulla dem till bollar. Lägg bollarna glest på plåtar med -bakplåtspapper. Tryck en grop i varje kaka med exempelvis baksidan på en träslev.

  4. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 12 min. Tryck till lite i groparna i kakorna om de har försvunnit under gräddningen. Låt kakorna kallna.

  5. Mjölkchokladganache: Finhacka chokladen. Koka upp grädde och honung. Häll grädden över chokladen. Låt stå i 30 sek och rör sen om till en jämn ganache. Tillsätt smör och salt. Täck ytan med plastfolie och låt ganachen stå i rumstemperatur tills den är spritsbar.

  6. Fyll kakorna med ganachen, lättast är det att spritsa i den. Hacka chokladen till garnering. Smält 2/3 av chokladen. Blanda i resten av chokladen och rör tills den har smält. Ringla chokladen över kakorna och strö på flingsalt.

Vad tyckte du om receptet?