Recept av Ulla Karlström, Cecilia Lundin, Petra Pettersson
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på chokladglass med saltkolasås och bär. Choklad, saltkola och färska bär är en mycket lyckad kombination. Här i en glassbomb garnerad på nyårsvis.
Hacka chokladen. Koka upp grädde, mjölk och sirap i en kastrull. Vispa ihop socker och äggulor. Häll den varma gräddmjölken över äggblandningen och häll sedan tillbaka blandningen i kastrullen. Låt sjuda under omrörning till 84°.
Häll glassmeten över chokladen. Rör tills chokladen smält.Låt vila i kylen under plastfolie ca 12 timmar. Frys smeten i glassmaskin (här tipsar vi om en bra budget-variant)
Saltkola: Blanda råsocker, muscovadosocker, sirap och flingsalt i en kastrull. Låt koka till 125°. Häll försiktigt i grädden, lite i taget.Tillsätt smöret. Låt koka upp så att allt socker löses upp. Låt kolan bli kylskåpskall.
Fördela glassen i en rund form som rymmer ca 1 liter.Sätt en mindre skål i mitten som rymmer ca 2 dl, klädd utvändigt med plastfolie. Ställ in i frysen och låt den bli genomfryst. Ta bort skålen och fyll hålet med kolasås. Ställ in i frysen tills det är dags att servera.
Chokladstjärnor: Finhacka chokladen. Smält hälften av den över vattenbad. Ta skålen från värmen och blanda ner resten av chokladen. Rör tills den smält.
Bred ut chokladen tunt på en bricka med bakplåtspapper, ca 10 x 20 cm. Ställ in i frysen ca 10 min, tills den stelnat men inte är helt fryst. Låt chokladplattan stå i rumstemperatur ca 5 min. Stansa ut stjärnor. Pensla med guldfärg och bronsdust.
Vänd upp glassbomben på ett serveringsfat. Garnera med chokladstjärnor. Blanda florsocker och guldfärg. Lägg på bär och pudra med socker.
Recept av Ulla Karlström, Cecilia Lundin, Petra Pettersson