Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Chokladglass med lakritskräm, granité, chokladsmul och karljohansvamp är en dessert med många komponenter. Karljohansvampen ger en svag umamismak till desserten, inte helt lätt att definiera i första smakskeden, men efter en stund kommer smaken fram.
Värm mjölk, grädde, socker, äggulor och kakao till 82°. Hacka chokladen. Ta kastrullen åt sidan och mixa ner chokladen. Låt kallna. Frys smeten i glassmaskin.
Granité: Frys gräddfilen i en skål. Skrapa den när den fryst med en gaffel.
Lakritscurd: Blanda citronsaft, lakritsextrakt, svart färg, socker och ägg i en kastrull. Låt sjuda ca 2 min. Ta kastrullen åt sidan och låt svalna, rör då och då. Tillsätt smöret och mixa slätt med mixerstav. Lägg curden i en spritspåse. Ställ spritspåsen i en kanna och ställ i kylen för att stelna, 2–3 timmar.
Chokladpulver: Smält socker, vatten och salt i en kastrull och koka till en klar lag. Finhacka chokladen. Vispa ner chokladen i kastrullen med en ballongvisp och vispa till ett krispigt pulver.
Garnering: Lägg oxalisen i kallt vatten.
Spritsa curden på tallrikar. Lägg glass i mitten. Skrapa över gräddfilsgranitén. Strö över chokladpulvret. Riv över karljohansvamp på ett vasst rivjärn och garnera med oxalis.