Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Chokladglass med lakritskräm, granité, chokladsmul och karljohansvamp

Chokladglass med lakritskräm, granité, chokladsmul och karljohansvamp är en dessert med många komponenter. Karljohansvampen ger en svag umamismak till desserten, inte helt lätt att definiera i första smakskeden, men efter en stund kommer smaken fram.

Chokladglass med lakritskräm, granité, chokladsmul och karljohansvampChokladglass med lakritskräm, granité, chokladsmul och karljohansvampChokladglass med lakritskräm, granité, chokladsmul och karljohansvamp
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 2,25 dlmjölk
  • 2,25 dlvispgrädde
  • 1 dlströsocker- + 1 msk
  • 1 dläggula- (5–6)
  • 2 mskkakao
  • 130 gchoklad- mörk (72 %)

Gräddfilsgranite

  • 2 dlgräddfil

Lakritscurd

  • 2 mskcitron- presad
  • 1 msklakritsextrakt
  • 1 krmhushållsfärg- svart
  • 1 dlströsocker- + 1 msk
  • 2ägg- små
  • 150 gsmör

Chokladpulver

  • 0,75 dlströsocker
  • 1 mskvatten
  • 1 krmsalt
  • 45 gchoklad- mörk

Garnering

  • 4 kvistaroxalis
  • 1 bitkarljohansvamp- torkad

Gör så här

  1. Värm mjölk, grädde, socker, äggulor och kakao till 82°. Hacka chokladen. Ta kastrullen åt sidan och mixa ner chokladen. Låt kallna. Frys smeten i glassmaskin.

  2. Granité: Frys gräddfilen i en skål. Skrapa den när den fryst med en gaffel.

  3. Lakritscurd: Blanda citronsaft, lakritsextrakt, svart färg, socker och ägg i en kastrull. Låt sjuda ca 2 min. Ta kastrullen åt sidan och låt svalna, rör då och då. Tillsätt smöret och mixa slätt med mixerstav. Lägg curden i en spritspåse. Ställ spritspåsen i en kanna och ställ i kylen för att stelna, 2–3 timmar.

  4. Chokladpulver: Smält socker, vatten och salt i en kastrull och koka till en klar lag. Finhacka chokladen. Vispa ner chokladen i kastrullen med en ballongvisp och vispa till ett krispigt pulver.

  5. Garnering: Lägg oxalisen i kallt vatten.

  6. Spritsa curden på tallrikar. Lägg glass i mitten. Skrapa över gräddfilsgranitén. Strö över chokladpulvret. Riv över karljohansvamp på ett vasst rivjärn och garnera med oxalis.

Vad tyckte du om receptet?