Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Chokladfondue med ­mandelströssel och frukt - doppa frukt, marshmallows eller chokladbollar

Doppa frukt, marshmallows och chokladbollar i choklad och strö över strössel.

Chokladfondue med ­mandelströssel och frukt - doppa frukt, marshmallows eller chokladbollar
Chokladfondue med ­mandelströssel och frukt - doppa frukt, marshmallows eller chokladbollar
Chokladfondue med ­mandelströssel och frukt - doppa frukt, marshmallows eller chokladbollar
Chokladfondant med mandelströssel & frukt Foto: Lina Eriksson

Chokladfondue

  • 100 gmörk choklad- (70%)
  • 100 gmjölkchoklad
  • 2 dlvispgrädde
  • 2 mskrom- mörk, eller konjak

Torkad frukt- och kokosbollar

  • 50 gkatrinplommon
  • 50 grussin
  • 50 gaprikoser- torkade
  • 0,5 dlkokosflingor

Mandel- och fröströssel

  • 25 gsötmandel
  • 25 gpistaschnötter- skalade
  • 1 msksolrosfrön
  • 1 msksesamfrön
  • 2 mskråsocker
  • 2 mskvatten
  • 0,5 msksmör
  • 0,5 tskflingsalt

Fruktplock

  • jordgubbar
  • physalis
  • bananbitar
  • ananasbitar
  • mangobitar
  • marshmallows

Tillbehör

  • vaniljglass

Gör så här

  1. Frukt- och kokosbollar: Mixa den torkade frukten och kokosen i matberedare. Forma till bollar med fuktade händer. Ställ kallt.

  2. Mandel- och fröströssel: Skålla och skala mandeln. Rosta mandel, pistaschnötter, solrosfrön och sesamfrön på medelvärme i en torr stekpanna tills de fått fin färg och är knapriga. Häll på sockret och låt det smälta. Tillsätt vatten, smör och salt och låt puttra tills all vätska koka in. Häll genast upp på bakplåtspapper och låt kallna. Bryt itu när det stelnat och stöt till ett grovt strössel i mortel eller i en matberedare.

  3. Fondue: Grovhacka de båda chokladsorterna. Koka upp grädde i en kastrull. Ta kastrullen åt sidan, tillsätt chokladen. Rör tills den smält. Tillsätt rom eller konjak.

  4. Värm chokladsmeten tills den är 60°. Häll den i fonduegrytan och ställ den över värmelåga. Låt var och en doppa sina favorittillbehör i grytan och servera med vaniljglass och mandelströssel.

Vad tyckte du om receptet?