Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Chokladfondant

Chokladfondant med rinnigt inre och bakad yta. Denna chokladfondant blir inte fullt så rinnig som en fondant brukar vara, utan mer som ett krämigt hjärta under den ljuvliga ytan.

Chokladfondant
Chokladfondant
Chokladfondant
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 125 gsmör
  • 200 gmörk choklad- (70 %)
  • 2ägg
  • 2äggulor
  • 0,75 dlströsocker
  • 0,5 dlvetemjöl

Tillbehör

  • fikon- färska
  • grädde- lättvispad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Smörj 6–8 små ugnssäkra formar och strö dem med strösocker. Smält smör och choklad i mikron eller över vattenbad. Rör om då och då. Låt blandningen svalna.

    chokladfoundant

  2. Vispa ägg, äggulor och socker vitt och pösigt med elvisp. Vänd ner chokladblandningen i äggsmeten. Sikta ner mjölet och rör försiktigt ihop till en jämn smet.

    chokladfondant

  3. Fördela smeten i formarna och grädda mitt i ugnen 12–13 min. Bakelserna ska fortfarande vara kladdiga i mitten. När de höjer sig lite ur formarna börjar de bli klara.

    chokladfoundant

  4. Ta formarna ur ugnen och vänd dem upp och ner på assietter. Lyft bort formarna efter 3–4 min.

    choklad-foundant

  5. Servera genast tillsammans med färska fikon och vispad grädde. 

    chokladfoundant

Vad tyckte du om receptet?

Gräddningstiden viktig

Gräddningstiden är viktig för att ge fondanten rätt konsistens. Kanterna ska ha stelnat så att det går att lossa bakelsen ur formen utan att den kollapsar, men bakelsens mitt ska fortfarande vara kladdig. Tiden kan variera från ugn till ugn, så prova dig fram.

Det går bra att förbereda bakelserna någon dag i förväg och förvara dem ogräddade i kylen fram till serveringen. Öka då gräddningstiden med 2–3 minuter.