Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Lyxig chokladfondant med ett bakat hölje och rinnande fyllning. Chokladfondanter är en bra dessert att förbereda och förvara i frysen tills den ska serveras. Ljuvlig chokladbakelse med päron.
Smält smör och ta kastrullen från plattan. Tillsätt chokladen och rör om tills allt smält samman.
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och sikta ner i smeten. Tillsätt rosépeppar. Vänd ner ägg och äggulor, ett i taget. Smörj 4 små ugnsfasta portionsformar och pudra med vetemjöl. Skaka bort överflödigt mjöl. Fördela smeten i formarna, täck över med plast, ställ in i frysen. Låt stå i minst 3 timmar.
Skala och kärna ur päronen och skär dem i tunna klyftor. Blanda apelsinsaft, socker och vatten i en kastrull. Lägg i päronklyftorna, koka upp och sjud under lock tills päronen är mjuka, 5–7 minuter. Ta av från värmen och låt klyftorna svalna i lagen.
Sätt ugnen på 225°. Ta ut formarna ur frysen, ta bort plasten och stoppa ner en bit mjölkchoklad i varje form. Sätt in dem mitt i ugnen och baka i cirka 15 minuter. Bakelserna ska stelna på ytan och börja få färg, men ha en rinnande kärna.
Servera bakelserna i formarna eller vänd upp dem på assietter. Det gör du enklast genom att lossa kanterna med en vass, tunn kniv. Lägg sedan tallriken på formen och vänd allt upp och ned.
Servera med päronklyftorna och lättvispad grädde eller vaniljglass. Enklast är att servera chokladfondanterna i sina formar, men man kan även lossa dem försiktigt med en vass kniv och vända upp dem på en tallrik.