Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Chokladfondant med kolafyllning – glutenfri dessert

Recept på chokladfondant med kolafyllning – en underbar dessert som passar även den som vill äta glutenfritt. Fondanten ska vara lös i mitten, så håll koll på gräddningstiden.

Chokladfondant med kolafyllning – glutenfri dessert
Chokladfondant med kolafyllning – glutenfri dessert
Chokladfondant med kolafyllning – glutenfri dessert
Recept på glutenfri chokladfondant med kolafyllning. Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 150 gmörk choklad- mörk
  • 150 gsmör
  • 4ägg
  • 0,5 dlströsocker
  • 2 mskmajsstärkelse (Maizena)
  • 2 mskkakao
  • flingsalt

Kola

  • 1 dlvispgrädde
  • 50 gsmör
  • 1,5 dlströsocker
  • 0,5 dlglykos
  • 0,5 dlvatten

Recept på kola

  1. Värm grädde och smör i en kastrull. Stäng av plattan när smöret smält. Smält sockret tillsammans med glykos och vatten på medeltemperatur till ca 190°, till en mörkt gyllenbrun färg.

  2. Häll sockret över gräddblandningen i tre omgångar, var försiktig eftersom blandningen är väldigt varm. Låt koka till 120°. Häll ­smeten i en smord avlång form, ca 1 liter, klädd med bakplåtspapper. Låt stelna i kylen.

Recept på fondant

  1. Sätt ugnen på 200°. Smält chokladen tillsammans med smöret på svag värme. Vispa ägg och socker lätt. Vänd ner choklad- och smörblandningen. Blanda majsstärkelse och kakao. Sikta ner blandningen i chokladsmeten och vänd ihop till en jämn smet. Skär kolan i små bitar, 2 x 2 cm.

  2. Fördela chokladsmeten i väl smorda ugnssäkra formar, à ca 1 dl. Tryck in en bit kola i mitten av varje form. Strö på flingsalt.

  3. Grädda mitt i ugnen ca 10 min. Håll koll på ugnen, för tiden kan variera. Låt fondanterna svalna 2–3 min innan de stjälps upp och serveras.

Vad tyckte du om receptet?