Tips!
Det går bra att göra smeten dagen innan servering. Fyll formarna och låt dem stå färdiga i kylen, för att sedan grädda dem strax innan servering.
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Den klassiska chokladfondanten får här sällskap av en sötsyrlig hallonsorbet. En riktigt klassisk dessert, som ska serveras genast. Lika god med vispgrädde, vaniljglass och andra bär.
Hallonsorbet: Koka upp hallon, socker och vatten i en kastrull. Låt det svalna och mixa med stavmixer. Sila eventuellt smeten för att få bort hallonkärnorna. Tillsätt citronsaften.
Vispa äggvitan till ett hårt skum. Vänd ner den i hallonmixen. Frys sorbeten i en glassmaskin eller häll smeten i en plastbytta med lock och ställ in den i frysen till nästa dag. Rör om några gånger under tiden.
Sätt ugnen på 225°. Smörj 8 portionsformar, à 1 dl, och pudra dem med kakao.
Bryt 150 g choklad i bitar. Smält den tillsammans med smör i en kastrull. Vispa ägg, äggulor och socker fluffigt. Sikta ner mjölet och blanda om. Tillsätt smör- och chokladblandningen och vänd ihop till en jämn smet med en slickepott.
Fyll formarna upp till 2/3 med smet. Bryt 40 g choklad i 8 bitar och stick ner en bit choklad i mitten av varje form. Grädda fondanterna mitt i ugnen i 8–12 min.
Ta ut och låt fondanterna svalna i 1–2 min. Vänd sedan upp dem på assietter och servera med hallonsorbet och björnbär.
Det går bra att göra smeten dagen innan servering. Fyll formarna och låt dem stå färdiga i kylen, för att sedan grädda dem strax innan servering.