Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Chokladespresso- cheesecake

Lättbakad kaka utan ugn. Kakan har mycket smak av kaffe och choklad och konsistensen är som en blandning av mousse och tryffel.

Chokladespresso- cheesecake
Chokladespresso- cheesecake
Chokladespresso- cheesecake
Foto: HELéN PE

Ingredienser

  • 150 gdigestivekex
  • 75 gsmör

Fyllning

  • 200 gmörk choklad- (70 %)
  • 2 dlvispgrädde
  • 400 gnaturell färskost
  • 1,5 dlströsocker
  • 0,5 dlespressokaffe- kallt
  • 1 krmflingsalt

Garnering

  • 1 mskkakao
  • 100 gmörk choklad- (70 %)
  • 5 dlbär- valfria, t ex körsbär

Mandelgrädde

  • 2 dlvispgrädde
  • 0,5 mskmandellikör- , Disaronno Amaretto

Gör så här

  1. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, 22 cm i diameter. Smält smöret. Lägg smör och kex i en matberedare och mixa till ett smul. Tryck ut smulet i botten på formen. Ställ i kyl ca 1 timme.

  2. Fyllning: Hacka chokladen. Smält chokladen i mikron eller över vattenbad. Vispa grädden fluffig men ej hård i en bunke.

  3. Vispa färskost och socker fluffigt med elvisp ca 3 min. Rör i den smälta chokladen, kaffe och flingsalt. Vänd i grädden.

  4. Bred ut blandningen jämnt i formen Låt stå i kylen ca 6 timmar.

  5. Sikta kakao över kakan. Hyvla över choklad och lägg körsbär på kakan.

  6. Mandelgrädde: Vispa grädden och likör fluffigt.

  7. Servera kakan med mandelgrädde. 

Vad tyckte du om receptet?