Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Chokladdumplings med chokladsojadipp

Lägg sesamfröpasta, mörk choklad och valnötter på gyoza-plattor, vik ihop och fritera. Servera med svart sesamfröglass och chokladsojadipp. Gyoza-plattor är en japansk variant av dim sum-plattor.

Chokladdumplings med chokladsojadipp
Chokladdumplings med chokladsojadipp
Chokladdumplings med chokladsojadipp
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Svart sesamfröglass

  • 1vaniljstång
  • 4 dlmjölk
  • 3,5 dlvispgrädde
  • 6äggulor
  • 2 dlströsocker
  • 0,5 dlsesamfrön- svarta
  • 0,5 dltahini (sesampasta)- (sesamfröpasta)

Chokladdumplings

  • 30gyozablad- (finns att köpa i asiatiska livsmedelsbutiker)
  • 1,5 dltahini (sesampasta)- (sesamfröpasta)
  • 50 gmörk choklad- grovhackad
  • 11,5 dlvalnötter- grovhackade
  • 1äggvita
  • 1 lolja- neutral, vegetabilisk till fritering

Chokladsås

  • 1 dlkakao
  • 2 dlströsocker
  • 3 dlvatten

Chokladsojadipp

  • 12 tsksoja
  • sesamfrön- svarta eller vita

Gör så här

  1. Svart sesamfröglass: Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.

  2. Koka upp vaniljstången och fröna med mjölk och grädde.

  3. Vispa upp äggulor och socker.

  4. Häll i den varma vätskan i äggsmeten, vispa under tiden. Häll tillbaka i kastrullen och sjud till 84 grader tills det börjar tjockna, vispa kraftigt under tiden. Sila av glassmassan.

  5. Mixa sesamfröna i en mixer.

  6. Vispa i sesampastan i den varma glassmassan, kyl ner den i ett iskallt vattenbad.

  7. Kör glassmassan i en glassmaskin tills den är fast och krämig, vänd i sesamfröna.

  8. Kyl i frysen i cirka 1 timme så går det lättare att kula upp.

  9. Chokladdumplings: Lägg upp av några gyozaplattorna i taget, en och en på en bänk.

  10. Lägg på lite sesamfröpasta, choklad och valnötter i mitten på varje.

  11. Vispa upp äggvitan lite med en gaffel. Pensla kanterna och vik ihop till halvmånar.

  12. Värm upp oljan till 170 grader. Fritera några dumplings i taget.

  13. Chokladsås: Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka upp. Låt såsen sjuda tills den börjar tjockna, cirka 5–10 minuter. Tänk på att såsen tjocknar när den kallnat.

  14. Chokladsojadipp: Blanda ihop chokladsåsen och sojan. Häll upp i skålar. Strö över sesamfrön.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök