Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Chokladdoppad lakritskola

Chokladdoppad lakritskola kan antingen garneras med bara flingsalt eller doppas i choklad och sedan garneras med flingsalt.

Chokladdoppad lakritskolaChokladdoppad lakritskolaChokladdoppad lakritskola
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 200 gmörk choklad- mörk (56–64 %)
  • 2,5 dlströsocker- (225 g)
  • 1 mskhonung- flytande (20 g)
  • 2 tsklakritspulver
  • 2 dlvispgrädde
  • 2 tsksmör- (10 g)
  • 5 dropparlakritsarom- flytande
  • hushållsfärg- lite svart

Garnering

  • 2 tskflingsalt
  • 150 gmörk choklad- mörk (56–64 %)

Gör så här

  1. Hacka chokladen. Smält socker och honung på medelvärme i en kastrull tills det fått en gyllenbrun färg. Rör inte utan skaka bara lite på kastrullen.

  2. Blanda lakritspulvret med grädden. Häll blandningen i kastrullen och tillsätt choklad och smör. Låt koka på medelvärme till 116°.

  3. Ta kastrullen från värmen och tillsätt lakritsarom och färg. Häll smeten i en oljad form, ca 9 x 22 cm, med bakplåtspapper i botten. Strö över flingsalt om ­kolorna inte ska doppas i choklad. Låt stelna i rumstemperatur.

  4. Skär kolan i bitar med en vass kniv. Hacka chokladen till gar­nering. Smält hälften av chokladen i mikrovågsugn eller över vattenbad och rör sedan ner ­resten av chokladen. Doppa kolan i chokladen och strö på flingsaltet.

Vad tyckte du om receptet?