Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Chokladdessert i glas är en fantastisk dessert. Det blir mer crumble än vad som går åt, men det är jättegott att strö på glass. Vita chokladpärlor finns bland annat av märket Valrhona.
Maräng: Sätt ugnen på 100°. Vispa äggvitorna fasta i en hushållsmaskin. Koka socker och vatten till 118°. Häll sockerlagen över äggvitorna under kraftig vispning, vispa ytterligare ca 5 min.
Spritsa ut maränger på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen tills marängerna är torra, 2–3 timmar. Låt kallna.
Curd: Koka upp socker, passionfruktspuré och citronsaft i en kastrull. Vispa ihop äggen. Häll passionssmeten sakta över äggen under omrörning. Häll tillbaka i kastrullen och värm sakta till 85°. Ta kastrullen från värmen och rör ner smöret. Låt curden kallna.
Havregrynscrumble: Höj ugnsvärmen till 175°. Blanda alla ingredienser till en smulig massa. Smula ut degen på en plåt och grädda mitt i ugnen 15–20 min. Rör om någon gång under tiden. Låt smulorna kallna.
Hacka chokladen. Smält socker och glykos så att det får en brynt smak och vacker gyllenbrun färg. Tillsätt smöret och koka ihop.
Koka upp grädden i en separat kastrull. Häll grädden över karamellen och koka tills sockret smält. Häll blandningen över chokladen och rör tills den smält. Ställ i kylen ca 1 timme.
Spritsa chokladkrämen i glas. Strö på chokladpärlor. Toppa med crumble och maränger.
100 g passionsfruktspuré görs av 5–6 urgröpta och passerade passionsfrukter. Eller köp färdig, finns bland annat hos Werners Gourmetservice.