Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Chokladcheesecake med björnbärsswirl

Cheesecaken får ett vackert marmorerat mönster med björnbärskräm som ringlas över.

Chokladcheesecake med björnbärsswirl
Chokladcheesecake med björnbärsswirl
Chokladcheesecake med björnbärsswirl
Foto: Åsa Swanberg

Ingredienser

  • 50 gsmör
  • 10digestivekex

Björnbärskräm

  • 1,5 mskmajsstärkelse (Maizena)
  • 1 mskvatten- + 0,5 dl
  • 250 gbjörnbär
  • 0,5 dlströsocker
  • 1lime- pressad saft

Fyllning

  • 50 gvit choklad
  • 200 gkondenserad mjölk
  • 200 gfärskost
  • 250 gkvarg- 10 procent
  • 2ägg

Gör så här

  1. Botten: Sätt ugnen på 200 grader. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en springform, ca 18 cm i diameter. Smörj och mjöla kanterna.

  2. Smält smöret i en kastrull. Mixa kexen fint i en matberedare. Tillsätt smöret och blanda ihop till ett jämnt smul.

  3. Fördela blandningen jämnt i formen. Platta till ytan med baksidan av en sked. Grädda bottnen mitt i ugnen i 8–10 min. Låt den kallna. Sänk ugnsvärmen till 150 grader.

  4. Björnbärskräm: Blanda Maizena och 1 msk vatten i en liten skål. Mixa björnbären och pressa dem genom en sil för att få bort kärnorna. Samla upp purén, det ska bli ca 1 ½ dl.

  5. Blanda ihop purén med strösocker, ½ dl vatten och limesaft i en kastrull. Låt det koka upp och rör ner Maizenablandningen. Låt krämen sjuda försiktigt under omrörning i någon minut tills den har tjocknat. Häll upp krämen i en liten kanna och låt den kallna.

  6. Fyllning: Hacka chokladen och smält den i en skål över vattenbad eller i mikron, låt den svalna något. Lägg resten av ingredienserna i en skål och rör ihop till en jämn smet. Vänd ner den smälta chokladen.

  7. Häll hälften av fyllningen i formen. Ringla över hälften av björnbärskrämen och fyll på med resten av fyllningen. Häll eller droppa resten av björnbärskrämen på toppen. Ta sedan baksidan av en trägaffel eller liknande och dra den genom krämen för att få ett fint mönster.

  8. Grädda cheesecaken mitt i ugnen i ca 45 min. Stäng av ugnsvärmen och låt kakan stå kvar i ugnen i ca 30 min. Låt den sedan kallna.

Vad tyckte du om receptet?