Recept från Mitt kök
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Sött och salt, så gott! Servera med en kopp kaffe eller som en dessert med lite lättvispad grädde.
Sätt ugnen på 175 grader. Lägg ett bakplåtspapper i en fyrkantig form, cirka 24 × 24 centimeter.
Vispa ihop smör, socker, kakao, sirap och vaniljsocker poröst med en elvisp. Tillsätt äggen och vänd i vetemjölet.
Häll upp smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen i cirka 35 minuter. Låt kakan kallna helt.
Salt kola: Smält smöret i en kastrull, blanda i grädde, socker och sirap.
Koka upp och sjud till 122–123 grader, rör om då och då så att inte kolan bränner fast i botten. Testa genom att göra ett kulprov, när du rullar lite av smeten ska det bli en fast kula.
Doppa botten på kastrullen hastigt i kallt vatten så att kokningsprocessen avstannar. Häll kolan över kakan och strö över flingsalt.
Låt kolan stelna i rumstemperatur, det tar några timmar.
Skär upp kakan i bitar. Servera kakan som den är eller med lite lättvispad grädde vid sidan om.
Recept från Mitt kök