Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Chokladbrownie med seg kola & flingsalt

Sött och salt, så gott! Servera med en kopp kaffe eller som en dessert med lite lättvispad grädde.

Chokladbrownie med seg kola & flingsalt
Chokladbrownie med seg kola & flingsalt
Chokladbrownie med seg kola & flingsalt
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 175 gsmör- mjukt
  • 3,5 dlströsocker
  • 1 dlkakao
  • 0,5 dlsirap- ljus
  • 1 tskvaniljsocker
  • 3ägg
  • 3 dlvetemjöl

Salt kola

  • 100 gsmör
  • 2 dlvispgrädde
  • 3 dlströsocker
  • 1 dlsirap- ljus
  • 1 tskflingsalt

Till servering

  • evvispgrädde- lättvispad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg ett bakplåtspapper i en fyrkantig form, cirka 24 × 24 centimeter.

  2. Vispa ihop smör, socker, kakao, sirap och vaniljsocker poröst med en elvisp. Tillsätt äggen och vänd i vetemjölet.

  3. Häll upp smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen i cirka 35 minuter. Låt kakan kallna helt.

  4. Salt kola: Smält smöret i en kastrull, blanda i grädde, socker och sirap.

  5. Koka upp och sjud till 122–123 grader, rör om då och då så att inte kolan bränner fast i botten. Testa genom att göra ett kulprov, när du rullar lite av smeten ska det bli en fast kula.

  6. Doppa botten på kastrullen hastigt i kallt vatten så att kokningsprocessen avstannar. Häll kolan över kakan och strö över flingsalt.

  7. Låt kolan stelna i rumstemperatur, det tar några timmar.

  8. Skär upp kakan i bitar. Servera kakan som den är eller med lite lättvispad grädde vid sidan om.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök