Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Maffig chokladtårta med chokladbollsfyllning och krämig smörkräm som kommer att göra chokladälskaren riktigt nöjd.
Chokladbotten: Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en springform, 18–20 cm i diameter.
Smält smöret i en kastrull. Blanda ner choklad, strösocker, farinsocker och kakao. Rör tills chokladen har smält och allt är blandat. Ta kastrullen från värmen och tillsätt kaffet. Häll smeten i en bunke och låt den svalna en stund.
Blanda ihop vetemjöl, bakpulver, bikarbonat och salt i en bunke. Vispa ner ett ägg i taget i chokladblandningen, och vänd sedan ner de torra ingredienserna.
Häll smeten i formen och grädda bottnen mitt i ugnen i 50–60 min, känn gärna med en provsticka om kakan är färdiggräddad. Ta ut kakan och vänd upp den på ett galler för att kallna. Diska formen innan du gör chokladbollssmeten.
Chokladbollssmet: Blanda ihop alla ingredienser förutom kokos. Ta undan 1⁄3 av smeten. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på samma form som du bakade chokladkakan i, eller täck den med plastfolie. Tryck ut chokladbollssmeten i formen och låt den stå kallt. Rulla små chokladbollar av resten av smeten och rulla bollarna i kokos. Ställ dem i kylskåp.
Skär den kalla tårtbottnen i två delar. Spänn loss kanten på formen och lyft ur chokladbollsbottnen. Lägg den uppochner på den undre tårtbottnen och dra bort pappret/plasten. Lägg den andra bottnen ovanpå.
Chokladsmörkräm: Smält chokladen i en skål över vattenbad eller i mikro och låt den svalna till rumstemperatur. Vispa smöret fluffigt. Tillsätt florsocker, vaniljsocker och salt och vispa i ytterligare någon minut. Tillsätt den smälta chokladen under vispning och vispa tills allt är blandat. Bred ut smörkrämen runt om och på toppen av tårtan. Låt den stå i kylskåp i 30 min.
Glasyr: Hacka chokladen till glasyren. Smält smöret i en kastrull och tillsätt chokladen, rör tills den smält. Låt blandningen svalna. Häll glasyren på toppen av tårtan och låt den stelna i rumstemperatur. Garnera tårtan med små chokladbollar runt om. Ställ tårtan i kylskåp. Ta fram tårtan 1 timme innan servering.