Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Chokladbiskvier med mandel och hasselnötter

Biskvier är inte särskilt svårt att baka och blir otroligt goda hemgjorda. Hasselnötter ger trevligt crunch och extra god smak. Ställ biskvierna i kylen för att tina efter att de har doppats.

Sara Aasum Hultberg
Chokladbiskvier med mandel och hasselnötter
Chokladbiskvier med mandel och hasselnötter
Chokladbiskvier med mandel och hasselnötter
Foto: Helén Pe / Hembakat

Ingredienser

  • 200 gmandelmassa
  • 0,75 dlströsocker
  • 1äggvita- (40 g)
  • 1,5 dlhasselnötter- rostade och finhackade

Smörkräm

  • 1äggvita- (40 g)
  • 1 dlströsocker
  • 225 gsmör- rumsvarmt
  • 50 gmörk choklad

Topping

  • 250 gmörk choklad- eller ljus
  • 30 gkakaosmör- eller kokosolja

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175° varmluft. Skär mandelmassan i mindre bitar och lägg dem i en köksassistent med vinge. Vispa mandelmassan tillsammans med sockret tills det blir smuligt. Tillsätt äggvitan, lite i taget. Se till att all äggvitan gått in i smeten innan resten tillsätts. Blanda till en jämn smet.

  2. Spritsa eller klicka ut smeten till 20 rundlar, ca 4 cm i diameter, på en plåt med bakplåtspapper. Strö på hälften av hasselnötterna.

  3. Grädda bottnarna mitt i ugnen i 10–12 min, tills de fått en fin gyllene yta. Låt dem kallna.

  4. Smörkräm: Lägg äggvita och socker i en skål och sätt skålen över ett vattenbad. Värm upp blandningen tills sockret smälter, ca 60°. Vispa smeten till en fast marängsmet.

  5. Tillsätt smöret, lite i taget, och vispa på full hastighet i 5–10 min

    till en fluffig smörkräm.

  6. Hacka och smält chokladen i mikro eller över vattenbad. Låt den svalna. Vänd ner chokladen i smör­krämen. Spritsa choklad­smörkrämen på de uppochner­vända bottnarna. Toppa med resterande hasselnötter. Ställ dem på en bricka och låt dem stå i frysen i ca 3 tim tills de är genomfrysta.

  7. Topping:  HHacka chokladen. Smält den tillsammans med kakaosmör i mikro eller över vattenbad. Låt svalna till ca 35°. Doppa biskvierna, direkt från frysen, ner till kakkanten. Låt stelna.

Vad tyckte du om receptet?

Visste du att?

När en fryst biskvi doppas i smält choklad luras chokladen att tempereras vilket ger glansiga och fina biskvier där chokladen inte smälter i rumstemperatur. Smart!