Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Chokladbakelser

Chokladkakan skärs i bitar och blir botten i desserten. Ovanpå ligger apelsin- och nyponparfait. Till sist ett marängtäcke. Gör parfaiten i stora muffinsformar så blir portionerna lagom stora. Parfait kan göras långt i förväg och förvaras i frysen.

Chokladbakelser
Chokladbakelser
Chokladbakelser

Ingredienser

  • 2ägg
  • 1 dlströsocker
  • 100 gsmör
  • 100 gmörk choklad- mörk (70 %)
  • 1 dlvetemjöl
  • 2 tskkakao
  • 1 tskbakpulver
  • 50 gmandel- flagad, eventuellt

Apelsin- och nyponparfait

  • 3äggulor
  • 1,5 dlströsocker
  • 4 mskapelsinjuice- koncentrerad
  • 6 msknyponsoppepulver
  • 2 mskCointreau
  • 4 dlvispgrädde

Marängtäcke

  • 3äggvitor
  • 2 dlströsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Vispa  ägg och socker vitt och pösigt. Grovhacka chokladen. Smält smöret, blanda ner chokladen och rör om så den smälter.

  2. Blanda mjöl, kakao och bakpulver i en separat bunke.

  3. Blanda ägg med smör- och chokladblandningen. Rör därefter ner mjöl och mandel.

  4. Häll smeten i en form klädd med bakplåtspapper, ca 20 x 20 cm.

  5. Grädda mitt i ugnen 12-15 min. Låt svalna.

  6. Apelsin- och nyponparfait: Blanda äggulor och socker i en skål och vispa till en luftig massa ca 5 min. Tillsätt apelsinjuice.  Vispa 2 min. Tillsätt nyponsoppepulvret lite i taget under vispning. Fortsätt vispa och häll i Cointreau och grädde. Vispa till en fluffig massa.

  7. Fördela i muffinsformar och täck med plast. Ställ i frysen minst 4 timmar.

  8. Marängtäcke:. Sätt ugnen på 250°. Vispa äggvitorna med sockret till en fast marängsmet.

  9. Skär chokladkakan i 8 portionsbitar. Ställ dem på en plåt med bakplåtspapper. Ställ en frusen parfaitbit på varje kaka. Täck med marängsmet och grädda i ugnen ca 1 minut, tills marängen börjar få färg. Servera direkt.

Vad tyckte du om receptet?