Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Lyxiga små chokladbakelser eller portionstårtor med browniebotten, chokladchantilly, cheesecakefyllning och hasselnötspraliné. Dessa bakelser kommer garanterat imponera på gästerna.
Chokladchantilly: Låt gelatinbladet ligga i en skål med kallt vatten i 10 min. Koka upp 1 1/2 dl vispgrädde med honung. Tillsätt gelatinbladet och häll det över chokladen. Rör till en jämn smet, mixa ev med stavmixer. Tillsätt sedan den kalla grädden, lite i taget. Låt den stå i kylskåp i minst 2 tim. Sätt ugnen på 180 grader.
Brownie: Smält ihop mörk choklad och smör på låg värme i en kastrull. Ta kastrullen från plattan och tillsätt farinsocker, honung och äggen, ett i taget. Vänd ner vetemjöl, salt och hasselnötter.
Häll smeten i 12 metallformar, ca 6 cm i diameter och 4 cm höga. Det går också bra med en springform, 22–24 cm i diameter. Grädda kakorna i ca 15 min. Sänk sedan ugnsvärmen till 140 grader.
Cheesecakefyllning: Smält den mörka chokladen i en skål i mikron eller över vattenbad. Låt den svalna en aning. Blanda ihop färskost och strösocker. Vänd ner ägget och sedan chokladen. Rör till en jämn smet. Fördela sedan cheesecakesmeten i formarna på de bakade browniebottnarna. Grädda kakorna i ytterligare 15 min tills smeten
satt sig.
Hasselnötspraliné: Smält hälften av sockret i en stekpanna tills det är karamelliserat och helt smält. Tillsätt resten av sockret i 2 omgångar och rör tills det är karamelliserat och gyllenbrunt. Vänd ner hasselnötterna och bred ut dem på ett bakplåtspapper. Låt nötter och karamell stelna.
Bryt karamellen i mindre bitar och mixa dem till en slät massa i matberedare. Ta ut kakorna ur formarna.
Fördela hasselnötspraliné på bakelserna, ca 1 tsk på varje. Vispa upp chantillyn till spritsbar konsistens och stryk den runt kakorna. Spritsa även små toppar och avsluta med chokladägg och bladguld.