Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Chokladbakelser med cheesecakefyllning

Lyxiga små chokladbakelser eller portionstårtor med browniebotten, chokladchantilly, cheesecakefyllning och hasselnötspraliné. Dessa bakelser kommer garanterat imponera på gästerna. 

Chokladbakelser med cheesecakefyllning
Chokladbakelser med cheesecakefyllning
Chokladbakelser med cheesecakefyllning
Foto: Helén Pe

Chokladchantilly

  • 1gelatinblad
  • 1,5 dlvispgrädde- + 3 dl
  • 2 mskhonung
  • 75 gmörk choklad- (70 %)
  • 75 gmjölkchoklad- hackad
  • 3 dlvispgrädde

Brownie

  • 120 gmörk choklad
  • 120 gsmör
  • 2,5 dlfarinsocker
  • 0,5 dlhonung
  • 2ägg
  • 1,5 dlvetemjöl
  • 1 nypasalt
  • 1 dlhasselnötter- skalade, grovhackade

Cheesecakefyllning

  • 45 gmörk choklad
  • 300 gfärskost
  • 3 mskströsocker
  • 1 stortägg

Hasselnötspraliné

  • 1 dlströsocker
  • 1 dlhasselnötter- rostade utan skal

Garnering

  • chokladägg
  • bladguld

Gör så här

  1. Chokladchantilly: Låt gelatin­bladet ligga i en skål med kallt vatten i 10 min. Koka upp 1 1/2 dl vispgrädde med honung. Tillsätt gelatinbladet och häll det över chokladen. Rör till en jämn smet, mixa ev med stavmixer. Tillsätt sedan den kalla grädden, lite i taget. Låt den stå i kylskåp i minst 2 tim. Sätt ugnen på 180 grader.

  2. Brownie: Smält ihop mörk cho­klad och smör på låg värme i en kastrull. Ta kastrullen från plattan och tillsätt farinsocker, honung och äggen, ett i taget. Vänd ner vetemjöl, salt och hasselnötter.

  3. Häll smeten i 12 metallformar, ca 6 cm i diameter och 4 cm höga. Det går också bra med en springform, 22–24 cm i diameter. Grädda kakorna i ca 15 min. Sänk sedan ugnsvärmen till 140 grader.

  4. Cheesecakefyllning: Smält den mörka chokladen i en skål i mikron eller över vattenbad. Låt den svalna en aning. Blanda ihop färskost och strösocker. Vänd ner ägget och sedan chokladen. Rör till en jämn smet. Fördela sedan cheesecake­smeten i formarna på de bakade browniebottnarna. Grädda kakorna i ytterligare 15 min tills smeten

    satt sig.

  5. Hasselnötspraliné: Smält hälften av sockret i en stekpanna tills det är karamelliserat och helt smält. Tillsätt resten av sockret i 2 omgångar och rör tills det är karamelliserat och gyllen­brunt. Vänd ner hassel­nötterna och bred ut dem på ett bakplåtspapper. Låt nötter och karamell stelna.

  6. Bryt karamellen i mindre bitar och mixa dem till en slät massa i mat­beredare. Ta ut kakorna ur formarna.

  7. Fördela hasselnötspraliné på bakelserna, ca 1 tsk på varje. Vispa upp chantillyn till spritsbar konsistens och stryk den runt kakorna. Spritsa även små toppar och avsluta med chokladägg och bladguld.

Vad tyckte du om receptet?