Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Chokladbakelse med citron och maräng

Chokladbakelse med fyllning av citron och maräng. Chokladbakelserna kan göras i görväg och frysas in.

Chokladbakelse med citron och maräng
Chokladbakelse med citron och maräng
Chokladbakelse med citron och maräng

Ingredienser

  • 150 gchoklad- mörk (70 %)
  • 150 gsmör
  • 2 dlströsocker
  • 1 dlvetemjöl
  • 2 tskvaniljsocker
  • 1 krmsalt
  • 3ägg
  • 15 småmaränger

Citronkräm

  • 0,75 dlvatten
  • 1 dlströsocker
  • 2citroner- saften (ca 1 dl)
  • 2 mskmajsstärkelse (Maizena)
  • 2äggulor
  • 1,5citron- rivet skal
  • 2 msksmör

Chokladglasyr

  • 125 gsmör
  • 4 mskglukos- (från Apoteket)
  • 225 gmörk choklad- mörk (70 %)

Garnering

  • rosenblad
  • silverkulor

Gör så här

  1. Chokladtårtan som är basen i dessa bakelser kan du baka, ta ut rundlar av och frysa in en månad i förväg. Citronkrämen kan göras ca 3 dagar i förväg. Lägg ihop bakelserna med citronkräm och maräng emellan och frys in igen. Tina dagen före de ska ätas och glasera med chokladglasyr. Förvara i kylskåp över natten och fram till servering.

  2. Sätt ugnen på 175°. Smält choklad och smör i en kastrull under omrörning. Blanda de torra ingredienserna och häll över smörblandningen. Tillsätt äggen och rör till en slät smet.

  3. Täck en långpanna, 30 x 40 cm, med bakplåtspapper och häll i chokladsmeten. Grädda mitt i ugnen ca 15 min. Kakan ska inte stelna utan fortfarande vara lite lös i mitten. Låt kakan kallna på galler.

  4. Ta ut rundlar ur chokladkakan ca 6 cm i diameter.

  5. Citronkräm: Blanda vatten, socker, citronsaft och majsstärkelse i en kastrull. Koka upp och låt koka ca 2 min under omrörning.

  6.  Ta kastrullen från värmen. Rör ner en äggula i taget. Sätt tillbaka kastrullen på plattan. Sjud under omrörning tills krämen tjocknar.

  7. Ta kastrullen från värmen. Rör ner citronskal och smör. Låt krämen kallna.

  8. Lägg samman chokladrundlarna två och två med citronkräm och grovkrossade maränger emellan. (Marängerna smälter men bidrar med extra sötma.)

  9. Smält smör och glukos i en kastrull. Hacka chokladen. Ta kastrullen från värmen och rör ner chokladen. Rör tills chokladen smält. Ställ bakelserna på bakpåtspapper och häll försiktigt glasyren över bakelserna. Bred ut glasyren över kanterna försiktigt med en silikonspatel eller slickepott (här hittar du en slickepott från Roy Fares) .

  10. Låt glasyren stelna. Förvara bakelserna i kylskåp fram till ca 1 timme före servering då de tempereras i rumstemperatur.  Garnera med rosenblad och silverkulor.

Vad tyckte du om receptet?