Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Choklad- och hasselnötstårta med jordgubbar

Det är så tjusigt att garnera bakverk med levande blommor. Även om blommorna är avsedda bara som dekoration bör de vara ätbara och odlas ekologiskt.

Choklad- och hasselnötstårta med jordgubbarChoklad- och hasselnötstårta med jordgubbarChoklad- och hasselnötstårta med jordgubbar
Foto: Eva Hildén

Ingredienser

  • 200 gmörk choklad- hackad
  • 300 ghasselnötsmjöl
  • 3 tskkakaopulver
  • 1 dlströsocker
  • 200 gsmör- tärnat, kylskåpskallt
  • 6äggulor
  • 6äggvitor

Kräm

  • 500 gmascarpone
  • 1,5 dlgrädde
  • 2 dlflorsocker
  • 12 mskkakaopulver

Till garnering

  • 1 dlhasselnötskärnor- rostade hackade
  • 1 mskkakaopulver
  • 1 askjordgubbar- ½ liter
  • rosor- ekologiskt odlade ätbara

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°.

  2. Klä två formar, ca 22 centimeter i diameter, både bottnar och kanter med bakplåtspapper.

  3. Finfördela chokladen i matberedare monterad med en kniv. Tillsätt hasselnötsmjölet och sockret och mixa ihop. Tillsätt smöret och gulorna. Kör till en smidig massa och lägg den i en bunke.

  4. Vispa äggvitorna till hårt skum i en ren bunke. Tillsätt äggvitevispet till choklad- och nötmassan, och vänd och blanda försiktigt med hjälp av slickepott, till en smet.

  5. Lägg i och bred ut choklad- och nötsmeten i kakformarna.

  6. Grädda i mitten av ugnen i cirka 20 minuter, eller tills bottnarna är genomgräddade, känn med provsticka. Låt bottnarna kallna.

  7. Lägg mascarpone i en bunke, tillsätt grädden och vispa ihop till fluffig kräm. Sikta i florsocker och blanda ihop. Sikta i kakaopulver och blanda ihop.

  8. Bred krämen på bottnarna. Strö över hackade rostade hasselnötter. Lägg ihop bottnarna på ett serveringsfat. Sikta över kakaopulver. Toppa med jordgubbar och ekologiskodlade ätbara rosor.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök